Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Emil-Răzvan Pîrjol, a declarat, sâmbătă, că analizează suspendarea Ordonanţei 2/2018, care obligă operatorii la rambursarea pachetelor turistice, în contextul crizei generate în sector de pandemie.
"Ne gândim foarte serios la suspendarea acestei Ordonanţe 2 (Ordonanţa nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate n.r.), care obligă rambursarea pachetelor turistice, dar trebuie bineînţeles să venim cu o măsură compensatorie.
Ideea este că am dori, pentru moment, să evităm această presiune asupra agenţiilor, pentru că în astfel de situaţie nu vom face decât să grăbim intrarea lor în insolvenţă. Pe de altă parte, trebuie găsită o măsură care să asigure consumatorul că îşi va recupera banii sau dacă doreşte să reprogrameze, ceea ce noi îi sfătuim fără doar şi poate, să aibă aceleaşi condiţii ca şi cele precedente", a declarat Emil-Răzavn Pîrjol, la Antena 3, citat de Agerpres.
Ministrul susţine că în prezent agenţiile de turism îşi pot trimite oamenii în şomaj "cu greutate", pentru că sunt ocupaţi cu gestiunea reclamaţiilor şi a cererilor de rambursare, iar în prezent se analizează posibilitatea ca agenţiile să poată emite un certificat, pe o durată de 18-24 de luni, pentru reprogramarea vacanţelor.
"Într-o primă fază, ne-am gândit să apelăm la raţiune şi la calm prin eventuala suspendare a acestei Ordonanţe, care să dea un respiro agenţiilor. Astăzi agenţiile cu greutate îşi pot trimite oamenii în şomaj pentru că sunt ocupaţi peste 100% cu gestiunea reclamaţiilor, a doleanţelor de rambursare, a voucherelor şi aşa mai departe. Ideea este ca o agenţie să poată emite un certificat, haideţi să îl numim un certificat, pe o durată de 18-24 de luni, timp în care clientul să poată să îşi reprogrameze această vacanţă", a adăugat secretarul de stat în Ministerul Economiei.
Pentru a evita riscul ca multe agenţii să dispară din cauza faptului că nu vor avea resursele financiare necesare rambursării sumelor plătite de turişti pentru vacanţe, Pîrjol a subliniat că se doreşte ca în cel mai scurt timp să intre în funcţiune o aplicaţie informatică de monitorizare a acestor sume plătite în avans.
Astfel vacanțele achitate în avans pentru anul 2020, ar putea fi reprogramate în 2021 beneficiind de aceleași facilități financiare.