Proiectul Nord Stream 2, inițiat de un consorțiu condus de compania rusă de gaz Gazprom, are ca scop construirea de noi magistrale de transport care ar dubla capacitatea conexiunii actuale Nord Stream din Rusia către nordul Germaniei, pe sub Marea Baltică. Noile magistrale ar putea fi definitivate până la sfârșitul anului 2019.
Totusi, deputații din Parlamentul European consideră că proiectul Nord Stream 2 este împotriva obiectivelor Uniunii Energetice, afectează solidaritatea între statele membre și ar trebui să fie evaluat din perspectivă geopolitică și economică.
Mai mulți deputați au subliniat că Nord Stream 2 ar putea să nu contribuie la obiectivul diversificării, ci dimpotrivă, să crească dependența de un furnizor. Unii au susținut că proiectul nu este justificat economic sau în termeni de combatere a schimbărilor climatice și că reflectă mai degrabă motive geopolitice. Cei mai mulți deputați au cerut Comisiei Europene să închidă proiectul Nord Stream 2 cât de repede posibil.
Comisarul pentru Energie Miguel Aria Cañete a subliniat că proiectul ”ar putea să modifice piața actuală de gaz” și că deja Comisia a contactat autoritățile germane pentru a obține toate informațiile necesare pentru a evalua proiectul. Cañete a subliniat că legislația UE trebuie aplicată și respectată în toate aspectele proiectului Nord Stream 2 și că ”toate proiectele trebuie să se alinieze politicilor Uniunii Energetice”.