Companiile sunt nevoite să apeleze din ce în ce mai mult la angajați străini, mai ales bulgari și români, relatează postul de radio public din Cehia.
”Un număr din ce în ce mai mare de angajați lucrează acum în Republica Cehnă, mai mulți decât când criza economică apărea pe piață, acum câțiva ani”, afirmă Tomas Surka, director al companiei de recrutări și consiliere profesională McRoy Czech.
”Structura naționalităților a evoluat și ea. Firmele cehe vor recruta mai ales din România și Bulgaria. Aceste două țări sunt membre ale Uniunii Europene, iar demersurile administrative legate de angajări sunt mai simple decât pentru cetățenii altor țări”, spune sursa citată.
Primii vizați de obstacolele birocratice sunt angajații ucraineni, care sunt totuși simbolul mâinii de lucru ieftine în Cehia.
La modul general, angajații străini sunt căutați acum nu doar pentru a ocupa locuri de muncă în sectoare de activitate precise, cu calificare, mai ales în domeniul IT, unde nivelul de pregătire profesională este apreciat în mod special, dar și în rândul salariaților mai puțin calificați, al celor care se califică la locul de muncă. Or tocmai acest tip de profil este dificil de găsit, scrie Radio Praga.
Și poate fi cu atât mai greu, cu cât nici chiar angajații bulgari și români nu sunt neapărat o mână de lucru ieftină. Chiar dacă salariile în Bulgaria și România sunt inferioare celor propuse în Republica Cehă, angajații străini care trăiesc în Cehia au cheltuieli mai mari decât la ei acasă cu hrana, cazarea sau transportul.
”Nimeni nu va veni din România sau din Bulgaria să lucreze în Republica Cehă pentru un salariu între 12 și 13.000 de coroane brut, lunar (între 445 și 482 de euro), dă asigurări Tomas Surka.
”Firmele nu găsesc potențiali angajați locali pentru posturi care să nu necesite vreo calificare specială, unde remunerarea este între 17.000 și 24.000 de coroane (între 630 și 890 de euro). De aceea încredințează aceste posturi angajaților străini”, adaugă acesta.