Băncile din România au primit 6.400 de notificări de dare în plată de la debitori până la finele lunii decembrie, pentru credite de circa 1,8 miliarde de lei, potrivit lui Florian Neagu, directorul adjunct al Direcției de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naționale a României.
Numărul de notificări de dare în plată a ajuns la 6.400 la finalul anului 2016, iar volumul creditelor notificate se ridică la 1,8 - 1,9 miliarde de lei, în condițiile în care ritmul a scăzut de la peste 1.000 de dosare pe lună, în primele luni de la apariția Legii, la 100 - 150 de dosare pe lună în ultimele luni ale anului trecut, a subliniat directorul adjunct al
Direcției Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naționale a României (BNR), Florian Neagu.
”Dacă ne uităm pe statisticile efective, ce se întâmplă acum în piață, vedem că numărul notificărilor de dare în plată la sfârșitul lunii decembrie 2016 a fost de aproximativ 6.400, iar volumul s-a situat cam la 1,8 — 1,9 miliarde de lei. Nu este nici mult nici puțin. (...)
Dacă în primele luni de la adoptarea Legii aveam peste 1.000 de notificări pe lună, în ultimele luni ale anului trecut media a ajuns la 100 — 150 de notificări pe lună, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla, pentru că ar putea fi doar o perioadă de așteptare, și ar putea începe din nou", a explicat Neagu, citat de Agerpers.
Oricum, potrivit oficialului BNR, datele nu confirmă estimările inițiale, conform cărora sute de mii de cazuri ar fi urmat să apeleze la această procedură. Neagu a mai explicat că, potrivit analizelor BNR, eligibili pentru darea în plată ar fi circa 300.000 de debitori, iar volumul creditelor ar fi de 42 — 43 de miliarde de lei.
"Acesta este cazul extrem. Comparând cu ce se întâmplă în piață, constatăm că avem notificări cam de 2% din nivelul maxim posibil, iar la tendințe este o aplatizare semnificativă", a mai spus reprezentantul BNR.
Oficialul BNR a mai spus că, în prezent, există peste 500 de notificări de dare în plată pentru 2, 3 sau mai multe imobile, care, potrivit deciziei CCR, nu pot fi admise. Băncile au contestat două treimi din notificări, potrivit datelor de la finele lunii septembrie. Pe portalul instanțelor sunt listate circa 5.400 de dosare cu obiectul dare în plată. Unele bănci au anunțat că se așteaptă la ștergerea unor provizioane de pierdere, după pronunțarea deciziei CCR.