Aceste secunde filmate de o mamă cu un copil în brațe te lasă atât de perplex, încât nu știi cum să reacționezi prima data, așa că mai dai play o dată, rugându-te să fie fake. Nu e. N-ai nicio șansă. Și rămâi cu falca în mână de mirare, întrebându-te dacă este omenește posibil așa ceva.
O imagine morbidă, care inspiră mai mult decât milă, îți vine să oprești persoana respectivă și s-o întrebi dacă e vie, dacă poți s-o ajuti cu ceva, pentru că vrei s-o ajuți cu ceva. Trebuie ajutată. Totuși, lumea nu face deât să se uuuite lung și să râdă. Câtă răutate...
Femeia din imagini suferă de o formă extrem de gravă de Anorexie. Anorexia este o tulburare de alimentaţie cu implicaţii fizice şi emoţionale a celor care se tem, într-un mod patologic, de kilogramele în plus şi ,în consecinţă, se înfometează. Astfel, din dorinţa de a nu se îngrăşa persoanele anorexice devin obsedate de imaginea corpului lor, ajung foarte slabe şi nutresc o obsesie negativă faţă de conceptul “mâncare”.
Mai mult, anorexia este o tulburare psihică letală, prezentând un risc crescut de deces - un risc de patru ori mai mare decât în cazul depresiei majore. Iar riscul se măreşte dacă persoanele sunt diagnosticate cu anorexie în jurul vârstei de 20 de ani. Schizofrenia sau tulburarea bipolară sunt afecţiuni influenţate în mod direct de către anorexie – amplificând riscul de deces în ambele cazuri.
Informatii utile:
Anorexia poate fi dezvoltată de cei care au avut sau au în familie deja un astfel de caz , boli fizice sau psihice (depresie, diferite forme de dependenţă). Mai mult persoanele cu astfel de tulburări provin din familii care sunt foarte stricte, foarte critice, doresc ca probleme să fie rezolvate corespunzător şi sunt foarte protectoare. Sunt, de asemenea, evenimente care prin gradul lor de stres pot cauza anorexie: divorţul, decesul unei persoane dragi sau schimbarea domiciliului.
Există şi boli care pot cauza anorexie:
• Boli ale tractului digestiv (calculi biliari sau pietre la bilă, ulcere, boala de reflux gastroesofagian, etc), Cancer, Tulburări hormonale (boala lui Addison)
• Afecţiuni ale encefalului (accident vascular cerebral, traumatisme, demenţă), Inflamaţii (boli cronice inflamatorii), Pierderea simţului gustativ
• Depresie, anxietate.
Dacă nu eşti încă diagnosticat cu anorexie, dar te confrunţi cu următoarele simptome, mergi la doctor:
- mănânci foarte puţin, slăbeşti rapid şi continuu;
- eşti excesiv de preocupat de aspectul tău şi, mai mult, de greutate;
- devii rezervat sau chiar minţi când vine vorba de obiceiurile tale alimentare;
- te simţi gras şi îţi impui o dietă, chiar şi atunci când ceilalţi îţi spun că eşti foarte slab;
- îţi provoci vărsături;
- simţi nevoia să faci sport în exces şi nu îţi permiţi momente de odihnă chiar dacă eşti epuizat;
- menstruaţiile sunt neregulate (în cazul femeilor).