Curiozitatea şi dorinţa de a cunoaşte lucruri noi sunt inseparabile de fiinţa umană, fiind o calitate naturală a umanităţii. Ignoranţa este percepută, în general, ca o stare de spirit nedorită, relatează ibtimes.co.uk. Un studiu publicat în Psychological Review arată însă că nu întotdeauna este cazul.
De multe ori, oamenii preferă o ignoranţă deliberată. Dacă ar avea posibilitatea, ei nu ar vrea să-şi cunoască viitorul.Conducătorul studiului, Gerd Gigerenzer, de la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană, din Berlin, a avrut să afle care e psihologia din spatele lui "nu vreau ştiu".
"Oamenii nu numai că sunt invitaţi, dar sunt aşteptaţi să se implice în detectarea precoce a cancerului prin screening sau prin controale medicale regulate, să facă teste genetice prenatale sau să se automonitorizeze cu ajutorul unor dispozitive medicale", spune Gigerenzer..
"Faptul că nu vor să ştie este contrariant şi poate stârni mirarea, dar ignoranţa deliberată, aşa cum arătat în studiul nostru, pur şi simplu nu există. Este o stare de spirit larg răspândită", a mai spus el.
Evenimentele pozitive şi negative
Cercetarea a fost realizată în rândul unor subiecţi reprezentativi din Spania şi Germania, implicând peste 2.000 de adulţi. Ei au fost întrebaţi dacă vor să afle despre posibile evenimente viitoare, atât pozitive, cât şi negative.
Acestea includeau câştigătorul unei partide de fotbal pe care o urmăreau, dacă există viaţă după moarte sau cum li s-ar putea încheia mariajul. Dintre toţi, doar 1% dintre repondenţi au vrut să ştie ce le rezervă viitorul, în timp ce între 40 şi 70% au vrut să ştie doar despre evenimentele viitoare pozitive. Singura excepţie a fost când au fost întrebaţi despre sexul viitorului copil: doar 37% au spus că nu vor să ştie dacă e fată sau băiat.
Rezultatele studiului arată că există un tipar al ignoranţei deliberate, foarte bine conturată în cazul celor două grupuri de participanţi la studiu. Oamenii preferă să nu ştie cele rezervă viitorul chiar dacă au posibilitatea să afle acest lucru.
Cercetătorii au dedus că e posibil ca oamenii care preferă să rămână ignoranți faţă de viitor tind să-şi ia măsuri de protecţie, încheind asigurări de viaţă, comparativ cu cei că vor să afle ce le rezervă viitorul. Altfel spus, oamenii, care nu doresc să-şi cunoască viitorul, anticipează că vor regreta, conform foxnews.com.
Ei au observat, de asemenea, că, cu cât evenimentul ipotetic este mai aproape, cu atât este mai probabil ca oamenii să vrea să nu ştie. Ca atare, sunt mai multe şanse ca tinerii să vrea să ştie când ar muri ei sau partenerul lor.