Pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Ucraina, președintele francez Emmanuel Macron și omologul său rus Vladimir Putin au purtat marți o convorbire telefonică directă, marcând reluarea unui dialog diplomatic înghețat din 2022. Discuția de peste două ore a vizat conflictul din Ucraina și programul nuclear iranian. Macron a cerut un armistițiu „în cel mai scurt timp posibil” și a reafirmat sprijinul Franței pentru suveranitatea Ucrainei, în timp ce Putin a acuzat Occidentul pentru escaladarea conflictului și a avertizat că orice soluție de pace trebuie să țină cont de „noile realități teritoriale” și să fie una de durată, scrie Le Monde
Președintele Franței a purtat marți o convorbire telefonică de peste două ore cu omologul său rus, Vladimir Putin, a anunțat Palatul Élysée. Cei doi lideri au discutat despre situația din Ucraina și despre programul nuclear iranian. Este prima discuție telefonică dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin de la cea din septembrie 2022.
Cu această ocazie, Emmanuel Macron și-a reafirmat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, el a făcut apel la stabilirea, „în cel mai scurt timp posibil”, a unui armistițiu și la „începerea unor negocieri între Ucraina și Rusia pentru o soluție solidă și durabilă a conflictului”, potrivit unui comunicat al președinției franceze.
Vladimir Putin consideră că țările occidentale sunt responsabile pentru războiul din Ucraina și îl avertizează pe Emmanuel Macron că orice acord trebuie să aibă un caracter „pe termen lung”
În timpul convorbirii sale cu Emmanuel Macron, președintele rus Vladimir Putin „a reamintit că conflictul din Ucraina este o consecință directă a politicilor statelor occidentale”, potrivit unui comunicat publicat de Kremlin pe site-ul său oficial. Liderul rus a afirmat că țările occidentale „au ignorat, timp de mulți ani, interesele Rusiei în materie de securitate, au creat o punte de lansare antirusească în Ucraina și au tolerat încălcări ale drepturilor locuitorilor vorbitori de limbă rusă”.
El a apreciat că aceste state „urmăresc în prezent o politică de prelungire a ostilităților, furnizând regimului de la Kiev diverse arme moderne”, mai notează Kremlinul. Potrivit aceleiași surse, președintele rus a subliniat că soluționarea conflictului din Ucraina ar trebui „să fie globală și pe termen lung, să prevadă eliminarea cauzelor profunde ale crizei ucrainene și să se bazeze pe noile realități teritoriale”.