Astăzi este ziua ta - Victor Ponta

20 Sep 2022 | scris de Paul Rogojinaru
Astăzi este ziua ta - Victor Ponta

Politician cu reală vocație (momentan a ieșit din politica aplicată, deschizându-și, acum doi ani, o firmă de consultanță economică), volubil, cu şarm, combativ, cu argument, susţinându-şi întotdeauna cu tărie punctul de vedere, Victor Ponta s-a lansat în politica practicată, explicită, la o vârstă la care alţii încă sunt departe de a şti pe ce cărări s-o apuce în viaţă.

Vocația de politician a fost vizibil reflectată în cariera constantă: președinte al Tineretului Social Democrat (ales în noiembrie 2003), președinte al PSD (ales în februarie 2010), prim-ministru al României (investit în luna mai 2012) și candidat la alegerile prezidențiale din 2 noiembrie și 16 noiembrie 2014, pe care le-a pierdut „la mustață”, mai degrabă din cauza proastei organizări și insuficienței secțiilor de votare din diaspora.

S-a născut la 20 septembrie 1972 și-a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București, în 1995. Timp de trei ani, până în 1998, a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din București, iar, între 1998-2002, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție.

Intră în politica mare în 2001 la invitația lui Adrian Năstase și devine vicepreședinte, de la jumătatea anului 2003, al Partidului Social Democrat (PSD). În 2004 este deja unul dintre cei mai tineri parlamentari români, deputat PSD de Gorj, iar în septembrie 2006 devine vicepreședinte al Camerei Deputaților.

În februarie 2010 candidează la președinția PSD și este ales ca nou lider al formațiunii. Aliniază PSD la Alianța de Centru-Dreapta, compusă din Partidul Național Liberal și Partidul Conservator, din reuniunea celor trei formațiuni rezultând Uniunea Social-Liberală (USL), înființată la începutul anului 2011.

În luna mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu (ca rezultat al adoptării moțiunii ce canzură propusă de USL), Victor Ponta a fost investit în funcția de prim-ministru al României și în fruntea guvernului, devenind cel mai tânăr prim-ministru din Europa.

Susținut fiind (conform sondajelor) de o mare masă de cetățeni cu drept de vot, își depune candidatura pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Câștigă detașat primul tur de scrutin, însă pierde în turul doi în fața lui Klaus Iohannis, pe fondul multiplelor proteste de stradă din diferite orașe ale țării și a unei mobilizări importante la vot.

Așa cum spuneam, cum partidul său, Pro România, nu trece pragul de 5%, la alegerile trecute, își deschide o firmă de consultanță economică și se retrage (momentan) din vârtejul vieții politice.

Ca distincții, în anul 2002, președintele Ion Iliescu îl numește cavaler al Ordinului Național „Serviciul Credincios”, iar, în 2004, primește ordinul italian Steaua Solidarității.

Astăzi, cunoscutul politician împlinește 50 de ani. Să-i urăm toate cele bune, bucurii, zile frumoase alături de cei dragi și revenire cât mai apropiată pe scena politică, cu atât mai mult cu cât timpul, la cei 50 de ani ai săi, îi este un loial aliat de nădejdie. La mulți ani, Victor Ponta!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră