ADEM: Peste 600 de medicamente au dispărut din farmacii și alte câteva sute sunt în curs de retragere!

31 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
ADEM: Peste 600 de medicamente au dispărut din farmacii și alte câteva sute sunt în curs de retragere!

Din 2016 până în prezent, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață și alte câteva sute sunt în curs de retragere, avertizează, luni, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM). 

Dacă la începutul lui 2015 numărul medicamentelor înregistrate în România depășea 6.000, până în prezent un sfert dintre medicamente au fost retrase oficial de producători. Numai din 2016 și până acum, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață, iar alte câteva sute au fost înregistrate cu notificare pentru retragere. În ultimele luni, numărul notificărilor de retragere de pe piața românească a crescut considerabil, iar acest lucru va duce în perioada următoare la o criză fără precedent a medicamentelor, în special a celor pentru boli grave sau rare, acolo unde pacienții au nevoie imediată și neîngrădită de acces la tratament", atrage atenția Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

În opinia ADEM, politicile de prețuri la medicamente eronate au generat această criză și nu societățile care derulează activități de comerț intracomunitar cu medicamente.   

"Acest model economic a fost folosit ca instrument politic de factorii de decizie, indiferent de guvern, prin promovarea ideii că se urmărește scăderea prețului la medicamente și deci un acces mai facil al populației la acestea. Însă, acest model de calcul nesustenabil a dus la decizia producătorilor de retragere de pe piața românească a sute de medicamente", precizează ADEM.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră