Căsuţa noastră... Operaţiunea „vreau casa înapoi“ a lui Klaus Iohannis, amânată pentru 7 decembrie

28 Sep 2016 | scris de Mara Răducanu
Căsuţa noastră... Operaţiunea „vreau casa înapoi“ a lui Klaus Iohannis, amânată pentru 7 decembrie

Magistraţii de la Curtea de Apel Piteşti ar fi trebuit să dea astăzi un verdict în dosarul preşedintelui Klaus Iohannis privind casa din Sibiu, pierdută de familia sa. Dosarul în care se judecă contestaţia în anulare este singurul în care instanţa poate decide ca imobilul din centrul Sibiului să se întoarcă în proprietatea familiei Iohannis, potrivit agerpres.ro. 

Imobilul a fost iniţial în proprietatea familiei Ghenea, apoi a trecut în posesia statului roman, iar ulterior a fost cumpărat de chiriaşi. În 1999 contractele de cumpărare ale chiriaşilor au fost anulate în instanţă la cererea unui nepot al familiei Ghenea. Familia Iohannis a cumpărat apoi partea urmaşilor familiei Ghenea, dar foştii chiriaşi au contestat cumpărarea imobilului. Carmen și Klaus Iohannis au depus o contestație în anulare după ce au pierdut definitiv la Curtea de Apel Brașov un proces privind un imobil din centrul Sibiului.

Pe 16 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulțumit de sentința judecătorească prin care a pierdut o casă în Sibiu, punctând că împreună cu avocații săi caută cele mai bune căi de a o contesta. Pe 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a respins un recurs declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu.

Tranzacțiile din spatele casei lui Iohannis

Imobilul în cauză a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora averea a trecut în anii '70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii.

Casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu nr. 29 a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași. În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea, acesta din urmă fiind nepot al soților Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmașilor lui Nicolae Baștea. Foștii chiriași au deschis procese în instanțe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaș de drept al lui Nicolae Baștea.

Instanța supremă a admis o cerere depusă de familia Iohannis, prin care s-a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Brașov la o altă curte de apel din țară, decizia fiind definitivă. Potrivit presei locale, Klaus Iohannis reclamă în cererea de strămutare faptul că judecătorii din Brașov nu îndeplinesc condiția de independență și imparțialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor, în cei 10 ani cât a durat procesul.

Iohannis, scos OFICIAL afară din casa pierdută

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Sibiu a solicitat în data de 25 martie 2016 radierea din cartea funciară a dreptului de proprietate al soţilor Iohannis, în cazul imobilului din centrul Sibiului, pierdut în instanţă anul trecut, potrivit unui răspuns al instituţiei la solicitarea hotnews.ro.Demersul AJFP vine la mai bine de cinci luni de la pronunţarea deciziei definitive a Curţii de Apel Brasov prin care Carmen şi Klaus Iohannis au pierdut imobilul. Însă, în această perioadă, potrivit dezvăluirilor făcute de Rise Project, soţii Iohannis au continut să încaseze bani din inchirierea imobilului de pe strada Nicolae Balcescu, nr. 29 din Sibiu, potrivit hotnews.ro.

În noiembrie anul trecut, Curtea de Apel Braşov a decis că soţii Iohannis trebuie să dea înapoi statului cea mai valoroasă proprietate pe care o deţineau. Sentința a venit după 16 ani, cu zeci de procese, în care instanțe din Sibiu, Alba, Brașov și București au înclinat dreptul de proprietate când într-o parte, când în alta. Anul trecut, Tribunalului Brașov a anulat contractul de vânzare-cumpărare a imobilului din centrul Sibiului, iar la recursul formulat de Iohannis, Curtea de Apel a menținut această decizie, conform reteauadestiri.ro.

Iohannis şi soţia sa au devenit proprietari în 1999

Klaus Iohannis și soția sa au devenit proprietari ai imobilului în discuție în 1999. Raiffeisen a închiriat parterul în 2001, an în care au început și procesele împotriva actualei familii prezidențiale. Procesele au fost deschise de sibienii care, în baza Legii 112/1995, au cumpărat locuințele în care stăteau în calitate de chiriași. Cum familia Iohannis a devenit proprietară, respectivele familii s-au trezit că nu mai au casă, potrivit informaţiilor din turnulsfatului.ro. Potrivit unei anchete realizată de Rise Project, valoarea totală a chiriilor încasate de familia prezidențială pe urma imobilului din centrul Sibiului este de aproximativ 300.000 de euro.

Potrivit presei locale din Sibiu, istoria imobilului respectiv şi a proceselor care s-au iscat în jurul lui este îndelungată. Casa, care are peste 150 de metri pătraţi şi în care funcţionează o bancă şi mai multe firme, a fost a unei familii din localitatea Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu. La moartea celor doi soţi, din cauza faptului că nu aveau moştenitori, imobilul a intrat în posesia statului român şi a fost cumpărat de chiriaşi, atunci când acest lucru a fost posibil. Ulterior, în instanţă, un bărbat pe nume Nicolae Baştea a arătat că este nepot al foştilor proprietari ai imobilului din centrul Sibiului, iar contractele de vânzare-cumpărare ale chiriaşilor au fost anulate. Familia Iohannis a devenit proprietară a imobilului după ce a cumpărat părţile de proprietate ale urmaşilor lui Nicolae Baştea.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră