Cu ocazia acestor zile, autorităţile pot organiza manifestări şi acţiuni publice, iar televiziunea şi radioul public pot difuza emisiuni dedicate promovării drepturilor femeilor şi bărbaţilor. Aleşii susţin că sărbătorirea celor două zile este un prilej de a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe, de a concilia viaţa de familie cu cea persoanală şi de a promova modele masculine pozitive, nu doar vedete.
Comisia pentru egalitate de şanse, care a întocmit raportul asupra legii, a precizat că Ziua femeii nu trebuie confundată cu cea a mamei şi Ziua bărbatului cu cea a tatălui. Proiectul de lege, iniţiat cinci senatori de la PSD şi PNL, va fi trimis la Preşedinţie pentru promulgare.
Ziua Internaţională a Bărbatului a fost fondată în 1999 de către Dr. Jerome Teelucksingh, iar în prezent se sărbătoreşte în peste 60 de ţări din întreaga lume.Obiectivele de bază ale mişcării, ratificate în 2009, sunt: să promoveze modele masculine pozitive, nu doar actori sau sportivi, dar şi bărbaţi obişnuiţi care duc o viaţă liniştită şi decentă; să promoveze contribuţia pozitivă a bărbaţilor în societate, familie, căsnicie, îngrijirea copilului şi mediul înconjurător; să se concentreze asupra sănătăţii şi bunăstării bărbaţilor; să evidenţieze discriminarea asupra bărbaţilor, în ceea ce priveşte servicii sociale, atitudine socială şi lege; să îmbunătăţească relaţia dintre sexe şi să promoveze egalitatea între sexe; să creeze o lume mai bună şi mai sigură, în care oamenii se pot dezvolta la potenţialul lor maxim.