_Ziua de marţi este aşteptată ca fiind una agitată, căci controlorii de trafic aerian intenţionează să declanşeze începând cu ora 09.00 o grevă generală, în toate aeroporturile. Protestul ar putea dura câteva ore, iar pasagerii sunt sfătuiţi să verifice împreună cu compania lor dacă zborurile mai sunt sau nu efectuate.
"Este imposibil de a aprecia în acest moment, exact, că va fi vorba despre două ore, trei ore, o oră și ceva. Este vorba de un număr mare de documente, de acte care trebuie puse atât în pagină, iar multe dintre ele aprobate, cum ar fi decizii ale Consiliului de Administrație care era programat pentru ora 14:00. (...) Există foarte multe aspecte și puncte pe care trebuie să le discutăm cu Consiliul de Administrație, vor fi lucruri care necesită destul de mult timp și nu există nicio posibilitatea ca aceste aspecte să fie rezolvate până la ora 9:00 dimineața", a explicat luni, Gabriel Tudorache, lider sindical ROMATSA, la ieșirea de la negocierile cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și cu managementul ROMATSA, citat de agerpres.ro.
Principala solicitare a sindicaliştilor ROMATSA este întocmirea unui nou plan de perfomanţă care să nu afecteze compania. Asta în condiţiile în care Comisia Europeană impune reducerea tarifelor percepute de controlorii de trafic aeroporturilor, ceea ce ar putea duce la scăderea veniturilor, scrie digi24.ro.
Florin Diaconu, lider sindical ROMATSA, a precizat, în context: „Noi nu facem conflict nici pentru măriri de salarii, nici pentru alte lucruri. Noi vrem să se respecte nişte contracte pentru buna funcţionare a instituţiei şi pentru asigurarea siguranţei traficului aerian”.
Gabriel Tudorache nu a putut preciza care vor fi zborurile afectate de greva controlorilor de trafic în condițiile în care decizia este luată de EUROCONTROL.
"Pentru toți pasagerii care au bilete în momentul de față putem să spunem că există o singură diferență față de greva de avertisment în conformitate cu legislația națională și internațională. Nu stabilesc nici cei din sindicat, nici cei din ROMATSA, nici domnul ministru sau președintele României care vor fi zborurile afectate. Decizia se ia de la EUROCONTROL, de la Network manager și în mod cert astăzi să spună cineva care aeronavă va decola, dacă va decola este imposibil de precizat. Legea prevede că vor fi asigurate 33,3% din zborurile care erau programate, plus excepțiile pe care ne obligă legea să le asigurăm. Decizia vizavi de acest aspect o iau cei de la Network Manager. În esență, pentru pasageri, cred că toate companiile ar trebui să știe exact dacă decolează din timp. Acesta este motivul pentru care, pe legislație internațională, suntem obligați să anunțăm cu minimum 48 de ore înainte tocmai pentru ca toate companiile să știe în timp util și să-și poată anunța pasagerii despre ce este vorba", a menționat sindicalistul.
Pe de altă parte, chiar dacă este posibil ca greva generală de marți să fie suspendată într-o oră sau două, conflictul colectiv de muncă nu se va închide, întrucât sunt alte 50 de revendicări ale salariaților ROMATSA care trebuie discutate.
Ministerul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat luni că va trimite Corpul de control la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA pentru o clarificare a tuturor aspectelor semnalate în presă în ultima perioadă, mai scrie agerpres.ro.
Potrivit ministrului de resort, ROMATSA nu este în pericol să intre în faliment și nici nu sunt probleme pe partea de siguranță aeronautică.
Sindicaliştii ROMATSA spun că mai au nevoie de încă 89 de angajaţi în acest an, având în vedere creşterea traficului pe aeroporturile din România. Lipsa angajaţilor este doar una dintre cele 50 de revendicări pe care sindicaliştii le mai au de discutat cu ministrul Transporturilor.
Dacă greva va dura o zi întreagă vor fi afectate în jur de 2.000 de zboruri, precizează digi24.ro.