Vreţi pantofi Louis Vuitton? Mergeţi la Cisnădie. Dezvăluiri în presa străină (GALERIE FOTO)

05 Feb 2019 | scris de Gabriela Antoniu
Vreţi pantofi Louis Vuitton? Mergeţi la Cisnădie. Dezvăluiri în presa străină (GALERIE FOTO) Galerie foto (5)

Louis Vuitton, a 20-a cea mai valoroasă marcă din lume, are o fabrică la Cisnădie. Secretul a fost bine păzit până deunăzi când jurnaliştii de la The Guardian au reuşit să treacă pragul fabricii Somarest. 

Pentru a-şi menține profiturile mari, compania a fost nevoită să reducă costurile de producție. Motiv pentru care a ajuns la Cisnădie, un oraș în culori pastelate, unde steagurile UE fâlfâie pe stâlpi de-a lungul străzii principale.

La un capăt este o biserică fortificată pentru care Transilvania este renumită. La celălalt capăt, se află fabrica Somarest, scrie theguardian.com.

Odată ce treci de pază și de copacii de chiparos de la ușa fabricii Somarest din Cisnădie, Louis Vuitton este omniprezent.

În partea de sus a scărilor se află o vitrină de sticlă cu o pereche de cizme de piele de patrimoniu, cu logo-ul LV. Pe peretele din spate se află o galerie de genți de mână, expuse pe rafturi de sticlă.

În fabrică sunt angajați 734 de localnici care, potrivit purtătorului de cuvânt, sunt plătiţi cu salariul mediu al angajaților români din industria textilă. 

La astfel de salarii, producția de îmbrăcăminte din România este mai ieftină decât în ​​alte părți ale UE, dar costurile mai mici nu înseamnă calitate inferioară, după cum afirmă Ioana Ciolacu, un important designer român de modă.

"Nici nu ar trebui să fie confundată cu munca copiilor, cu munca asiduă și cu toate ororile pe care le auzim că s-ar întâmpla să spunem în China sau Bangladesh", a spus Ciolacu.

Produsele de la Somarest sunt realizate manual, la fel ca în reclamele lui Louis Vuitton, iar majoritatea lucrătorilor sunt instruiți în fabrică.

Somarest nu a vrut să spună  numărul de pantofi pe care le produce în prezent, însă CV-ul online al managerului său de operațiuni susține că producția a crescut cu 70% din 2007, ceea ce sugerează o producție anuală de peste 100 000 de perechi.

A doua fabrică a fost construită în apropiere de Avrig în 2009, de asemenea, pentru a face componente pentru genți de mână și valize.

Purtătorul de cuvânt al fabricii a convenit în cele din urmă să ofere detalii despre producția sa. Managerii de rang înalt, a spus ea, sunt francezi, iar materialele folosite sunt, de asemenea, importate din Franța.

După asamblare, a explicat ea, fabrica exportă mărfurile către Franța și Italia, unde sunt "finalizate", astfel încât acestea să poată beneficia de o etichetă "Made in France" sau "Made in Italy", în conformitate cu legislația UE.

Dincolo de fereastră, mediul de lucru este curat și strălucitor, iar personalul lucrează stând jos.

"Aici, în România, acestea sunt lucruri pe care muncitorii le apreciază", a spus purtătorul de cuvânt al LV, referindu-se la condițiile de muncă proaste din altă parte a țării.

Fabricile lui Louis Vuitton oferă muncitorilor weekend-uri libere, plata orelor suplimentare și folosesc substanțe chimice non-toxice, a spus purtătorul de cuvânt, fapt confirmat de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Sibiu.

"Somarest este o mândrie în această comunitate", a subliniat clar Inspectoratul. "Nu au existat plângeri", a spus Enciu Dumitru.

Cu zece ani în urmă, brandul a deschis un magazin în București. În prezent, încălțămintei produse în România i se pun tălpi și etichete de Franța sau Italia și apoi este trimisă în România pentru a fi vândută ca produs făcut în altă parte.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră