Cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol se va produce în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar maximul, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, va fi înregistrat la ora 23:22.
A doua eclipsă de Lună a anului este totală şi este vizibilă de pe teritoriul ţării noastre, mai puţin începutul când Luna, încă, nu a răsărit, potrivit www.astro-urseanu.ro.
Catalogată ca având durata cea mai mare a totalităţii (103 minute) unei eclipse din secolul al XXI-lea, ea poate fi observată din Europa, din Africa, din Asia, din Australia, din sudul Americii de Nord, din America de Sud, din Oceanul Pacific, din Oceanul Atlantic, din Oceanul Indian şi din Antarctica.
Este a doua eclipsă totală din acest an şi a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 şi 2019. În total, fenomenul astronomic durează 374 de minute
Eclipsa totală de Lună începe la ora 20 şi 14 minute pe 27 iulie, când partea din stânga jos a discului selenar începe să se roşească.
Pentru Bucureşti, Luna răsare la ora 20 şi 37 minute.
Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei, intarea în umbră şi traversarea este vizibilă de pe tot teritoriul României. Intrarea în umbră începe la ora 21 şi 24 minute.
Culoarea Lunii se va schimba în regiunile acoperite de umbră. De la ora 22 şi 29 minute toată luna va căpăta nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea ei. Prin urmare, dacă nu este înnorat, ieşiţi să priviţi în sus, cu plăcere!
Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce la 21 ianuarie 2019.
Observatorul astronomic va fi deschis pe vineri, între orele 21:00 şi 03:00.
MAI MULTE DETALII, AICI.