Viața în Mariupolul controlat de ruși

16 Iun 2022
Viața în Mariupolul controlat de ruși

La o lună după încheierea asediului de la oțelăria Azovstal de la Mariupol, care a marcat capturarea rusă a orașului de coastă, viața continuă fără acces la facilitățile de bază. Cei care au fost lăsați în urmă sunt în mare parte izolați de lumea exterioară cu un telefon mobil limitat și o conexiune la internet, precizează The Guardian.

„Acolo a fost mai rău decât iadul. Nu există cuvinte pentru a o descrie”, a spus Vladimir Korchma, în vârstă de 55 de ani, care a trăit toată viața în Mariupol, unde a lucrat ca mașinist la o fabrică locală.

„Nu aveam gaz sau electricitate. Doar cei norocoși aveau apă”, a spus Korchma, care a părăsit orașul la sfârșitul lunii mai.

Korchma, un bărbat robust, cu ochi albaștri pătrunzători, a vorbit în afara centrului de ajutor din Kiev pentru persoanele care fug de Mariupol. Centrul, care oferă hrană și organizează locuințe, este primul port de escală pentru mulți dintre cei care părăsiseră orașul.

Korchma a început să-și deschidă telefonul pentru a afișa imagini cu un bloc de apartamente distrus, la fel ca mulți dintre foștii locuitori ai săi din Mariupol, toți disperați să arate impactul invaziei Rusiei asupra vieții lor.

„Aceasta a fost casa noastră”, a spus Korchma, arătând spre ecran. „Acum este în ruină. N-aș fi crezut niciodată că voi fi fără adăpost la 55 de ani.”

Contactul cu fratele său și cu alții care au rămas în Mariupol este foarte dificil, dar nu imposibil, a spus Korchma. Furnizorul de internet și telefonie Kyivstar a încetat să mai funcționeze la sfârșitul lunii martie, iar Korchma a spus că fratele său a trebuit să meargă până la periferia orașului pentru a găsi un semnal.

Rusia a fost nerăbdătoare să umple vidul de informații experimentat la Mariupol, aducând dube cu ecrane mari montate în orașul capturat. „Complexele de informații mobile”, așa cum le numește Rusia, joacă segmente de știri ale televiziunii de stat și emisiuni de chat politic în care experții susțin invazia.

„Au pus acele ecrane în toate piețele principale”, a spus Katerina, care a cerut ca numele ei să fie reținut deoarece se afla în prezent în orașul de graniță rusesc Rostov-pe-Don, după ce a părăsit Mariupol pe 6 mai. „Când mama și cu mine eram la coadă pentru a obține mâncare și apă, am fost forțați să ascultăm povești despre cum am fost eliberați de naziști”, a adăugat ea.

Presa de stat rusă a anunțat cu nerăbdare că semnul de întâmpinare a oamenilor la Mariupol a fost înlocuit cu unul pictat în culorile drapelului rus.

Nu aveam gaz sau electricitate. Doar cei norocoși aveau apă

„De-nazificarea a fost un succes în Mariupol”, a scris Vladimir Solovyov, unul dintre principalii prezentatori ai televiziunii de stat ruse.

Mai multe rapoarte din oraș, chiar și de la cei care au susținut războiul, au pictat un tablou mult mai puțin roz. Chiar și la câteva luni după ce Kremlinul a pretins că deține controlul aproape total al orașului, mass-media rusă nu a făcut nimic pentru a ascunde starea groaznică a lucrurilor din Mariupol.

„Locuitorii din Mariupol distrus gătesc bulion de porumbei pe focurile de tabără în curtea lor”, a raportat NTV, de stat rus, din oraș la sfârșitul lunii mai. O mare parte din oraș nu are electricitate și apă, au spus acele rapoarte.

Între timp, deteriorarea situației sănătății și lipsa medicamentelor agravează situația.

Întors la centrul de ajutor, Oleh a spus că, cu puțin timp înainte de a părăsi orașul, pe 2 mai, și-a adus fratele mai mic la dentist, după ce fratele său a suferit săptămâni de dureri de dinți „agonisitoare” în timp ce se ascundea în buncăre.

Pe când erau acolo, ei au descoperit că dentistul rămase fără anestezice. „Infecția lui dentară se răspândea, așa că au trebuit să facă ceva. I-au scos dintele fără anestezie. A țipat și a țipat”, a spus Oleh.

Acum există temeri că holera și alte boli mortale ar putea ucide mult mai mulți oameni, deoarece cadavrele zac neadunate și vara aduce vreme mai caldă. „Mirosul din oraș era atât de intens oriunde ai merge”, a spus Katerina.

Videoclipurile postate pe canalul Telegram „Mariupol Now” – care a fost înființat de un voluntar ucrainean pentru a obține informații din oraș – arată scene deranjante. Într-o fotografie deosebit de înfiorătoare, despre care canalul a spus că a fost făcută cu câteva zile în urmă, zeci de cadavre sunt văzute întinse într-o parcare.

Petro Andryushchenko, un consilier al primarului ucrainean din Mariupol, a estimat recent că 22.000 au murit în cele două luni de lupte, în timp ce o persoană care coordonează înmormântările din oraș a declarat pentru The Guardian că numărul ar putea fi mai aproape de 50.000.

În timp ce separatiștii pro-ruși s-au angajat să reconstruiască orașul într-o „stațiune”, economia pare să fie în impas, cu cozi lungi pentru mâncare și ajutor umanitar peste tot.

„Gândiți-vă la sfârșitul Uniunii Sovietice, dar de cinci ori mai rău”, a spus Tatiana, în vârstă de 54 de ani, care a părăsit Mariupol în aprilie, dar a luat legătura cu sora și mama ei care sunt încă acolo.

La scurt timp după venirea separatiștilor pro-ruși, Tatiana a spus că „ocupanții” au promis localnicilor că le vor fi plătite pensiile restante, dar Tatiana și alții au spus că foarte puțini în oraș au primit vreo plată.

În schimb, a spus ea, oficialii pro-ruși au ordonat ca doar cei care și-au schimbat pașapoartele ucrainene cu pașapoarte rusești să poată solicita beneficii. Separațiștii pro-rusi anunțaseră anterior că au început să distribuie pașapoarte rusești în Herson și Melitopol, două orașe ocupate la vest de Mariupol.

„Un flux nesfârșit de durere”, așa a descris Anna Chasovnikova, psihologul centrului de ajutor, sesiunile de terapie cu cei care au părăsit Mariupol.

Una dintre cele mai mari probleme este că oamenii se luptă să accepte că viețile lor anterioare au dispărut pentru totdeauna. Ei nu mai pot privi înainte”, a spus Chasovnikova, care ea însăși a părăsit orașul chiar la începutul războiului.

Ea a recunoscut că, în ciuda faptului că este un psiholog cu experiență, adesea îi era greu să își ajute pacienții, care veneau la ea cu povești care „erau de neimaginat pentru secolul XXI”.

„Ce spui când o fată îți spune cum tatăl ei a fost aruncat în aer în fața ei în timpul sărbătorii de naștere?” ea a intrebat.

Chasovnikova a spus că și pacienților ei le este greu să înțeleagă de ce o țară pe care mulți din Mariupol o considerau un vecin prietenos „ar putea face așa ceva”.

Mariupol, la doar 60 km (37 mile) de granița cu Rusia, este un oraș în mare parte vorbitor de rusă, în care atât legăturile economice, cât și familiale cu Moscova sunt profunde. „În cele din urmă”, a spus Chasovnikova, „le spun că acestea sunt acțiunile unui președinte schizofrenic. Și poate că nu are rost să încerci să-l înțelegi.”

Centrul de ajutor a desfășurat sesiuni zilnice de terapie asistată de animale. În centru, o familie stătea într-un cerc, mângâind un labradoodle emoționat.

„Ajută copiii și părinții lor să uite de trecut, cel puțin pentru o oră”, a spus Chasovnikova.

Aproximativ 90.000 de oameni rămân în Mariupol, în comparație cu populația de dinainte de război de 500.000, dintre care mulți erau prea bătrâni pentru a pleca sau nu doreau să-și abandoneze casele.

„Ucrainenii sunt foarte atașați de bunurile lor”, a explicat Chasovnikova. „Unii dintre cei care au rămas pur și simplu nu au vrut să-și părăsească casele.”

Dar s-a simțit și o oarecare resentimente față de cei cu sentimente pro-rusia care au rămas.

Nadia, o fostă antrenoare de box la Mariupol, care a plecat la Kiev în martie, a spus că știa de câțiva bărbați care făceau parte din sala ei de sport, care au primit forțele ruse și au rămas de atunci. „Ei bine, acum bucură-te să trăiești în ea”, a spus ea.

Pentru Korchma, mașinista și alții care s-au mutat la Kiev, urmează un drum lung și incert.

În timp ce a spus că este recunoscător pentru apartamentul pe care el și familia lui l-au primit în capitală, a „tânjit” după zilele în care se poate întoarce în orașul natal.

„Am avut un scop acolo, ne-am construit o viață. Lucrurile nu au fost perfecte, dar au funcționat”, a spus el. „Totul ne-a fost luat.”


 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră