Conform documentelor deținute de G4media, ASPA a transmis 3 solicitări către Poliția Locală Sector 6 și Poliția Locală Chiajna cu privire la pericolul pe care îl reprezintă câinii extrem de violenți din vecinătatea Lacului Morii. Acea zonă era des tranzitată de cei care voiau să alerge în aer liber, de bicicliști și chiar și de copii. Chiar dacă nimic nu se mai poate schimba din tragedia petrecută, iar femeia care și-a pierdut viața își va putea veghea băiețelul doar din Cer, întrebăm și noi umil: ”Cum se poate ca într-o capitală Europeană, într-un oraș cu milioane de locuitori, cel mai puternic și dezvoltat oraș din românia, mirajul tinerilor și studenților, mândria autorităților locale (plin de gunoaie, șobolani, gropi, pasaje care stau să se prăbușească, frig în case și șerpi prin parcuri) să ajungem să fim omorâți de câini? Să fim mâncați de vii într-o zonă tranzitată, în centrul orașului?”
Documentele prin care conducerea ASPA a semnalat problema câinilor din zonă sunt trimise în 15, 27 și 30 septembrie, iar alături de Poliția Locală au mai fost înștiințați și primarul Ciprian Ciucu, IPJ Ilfov, Poliția Chiajna, Serviciul pentru Protecția Animalelor și Poliția Animalelor.
ASPA a anunțat poliția că în prima jumătate a anului trecut a ridicat 202 câini fără stăpân și că a identificat ”zone fierbinți” , unde s-au înregistrat foarte multe sesizări din partea populației. ASPA indică 10 astfel de zone, una dintre ele fiind chiar digul Lacul Morii. Poliția Locală a fost rugată în sesizări să identifice și sancționeze proprietarii care dețin câini în neconformitate cu legea, dar și proprietarii care nu și-au împrejmuit corespunzător terenurile virane.
ASPA a transmis Poliției Locale inclusiv capturi foto de pe Google Maps care indicau locațiile cu probleme.
Ulterior, în 27 septembrie 2022, ASPA revine cu o altă solicitare în care vorbește chiar de cazul femeii ucise, care mai fusese victima câinilor fără stăpân, în aceeași zonă, și în aprilie anul trecut. La vremea aceea, femeia a fost internată în spital din cauza rănilor. ASPA insista în fața instituțiilor explicând faptul că doar capturarea câinilor de pe străzi nu rezolvă situația, ci este nevoie de oprirea înmulțirii animalelor, fapt care poate fi făcut prin efortul comun al instituțiilor sesizate.
ASPA sublinia că nu are competența de a identifica și sancționa proprietarii de câini care nu respectă legislația, nu microcipează animalele, nu le sterilizează sau le abandonează puii pe stradă.
În fine, în cele din urmă, ASPA sesizează pentru a treia oară Poliția Locală a Sectorului 6 în 30 septembrie, când îl înștiințează inclusiv pe primarul PNL Ciprian Ciucu, spunându-i că animalele sunt întâlnite frecvent pe pista de bicicliști, unde îi urmăresc pe aceștia și îi reamintește de agresarea femeii care avea să moară un an mai târziu.
Primarul a fost sesizat inclusiv referitor la un episod în care reprezentanții ASPA ar fi fost alungați de o polițistă locală care le-a spus că nu au voie să se afle în zonă și a alungat câinii, se arată în sesizarea din 30 septembrie. ASPA i-a propus o întâlnire primarului Ciprian Ciucu pentru a găsi soluții la problema câinilor din Sectorul 6, despre care nu sunt cunoscute detalii sau dacă aceasta a avut loc.
Cu toate acestea, autoritățile preferă să-și paseze responsabilitatea între Primăria Generală, Primăria Sectorului 6, Primăria Chiajna și....nimeni, invocând că terenul este privat și nu se putea acționa. În acest timp, niciun responsabil nu se va găsi, o femeie a avut parte de cel mai cumplit sfârșit fiind mâncată de vie de câini, un copil va crește fără mama lui, iar primarii se pregătesc de campanie electorală și speră să se uite mai repede incidentul.