Curtea de Apel Bucureşti a hotărât luni ca Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Bucureşti (RADET) să intre în faliment, decizia fiind definitivă.
Judecătorii de la CAB au respins apelurile făcute în proces, fiind menţinută decizia luată în aprilie 2019 de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul RADET.
În luna aprilie, Tribunalul Bucureşti a respins planul de reorganizare depus de RADET şi a dispus intrarea regiei bucureştene în faliment.
"Admite excepţia inadmisibilităţii addendumului la planul de reorganizare depus la data de 19.12.2018. Respinge ca inadmisibil addendumul la planul de reorganizare depus la data de 19.12.2018. Respinge ca neîntemeiată cererea de confirmare a planului de reorganizare al debitoarei RADET. În temeiul art. 145 alin. 1 lit. B teza finală din Legea nr. 85/2014 privind procedura insolvenţei, dispune intrarea în faliment prin procedura generală a debitorului RADET. În temeiul art. 145 alin. 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedura insolvenţei, ridică dreptul de administrare al debitorului şi dispune dizolvarea societăţii debitoare. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei în sarcina lichidatorului judiciar. Stabileşte termen de maxim 10 zile de la data notificării deschiderii procedurii falimentului de predare a gestiunii averii de la debitor către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate până la deschiderea procedurii. Dispune întocmirea şi predarea către lichidatorul judiciar, în termen de maxim 10 zile de la intrarea în faliment, a unei liste cuprinzând numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora, cu indicarea celor născute după data introducerii cererii de deschidere a procedurii", se spunea în decizia Tribunalului Bucureşti.
Tot atunci, instanţa a numit lichidator judiciar provizoriu - pe ROMINSOLV SPRL -, acesta urmând să notifice toţi creditorii în legătură cu intrarea RADET în faliment.
Luni, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că, indiferent de sentinţa instanţei în procedura de faliment a RADET, bucureştenii vor avea în continuare apă caldă şi căldură.
"Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. (...) O eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariţia sistemului de termoficare, pentru că activitatea regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica", a explicat Firea.
Ea a amintit că, atunci când şi-a preluat mandatul în 2016, RADET era în insolvenţă de facto şi a solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor municipali pentru o soluţie de reorganizare a activităţii acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluţia înfiinţării Companiei Municipale Termoenergetica.
Pe 7 noiembrie, premierul Ludovic Orban a declarat că falimentul RADET a fost generat de cei care au condus Primăria Capitalei, care au fost din zona PSD în ultimii 12 ani.
"Fac o precizare - adversarii noştri politici se ţin în continuare de minciuni şi dezinformări. Din declaraţia pe care a făcut-o ministrul Economiei când am fost la instalarea de acolo s-a născut iar un fake news - că noi vrem să nu mai furnizăm căldură în Bucureşti, în condiţiile în care declaraţia noastră a fost cu totul alta. Şi aici vreau să fim foarte limpezi: nu noi am băgat RADET în faliment, ci cei care au condus Primăria Capitalei, care au fost din zona PSD în ultimii 12 ani. Dacă RADET intră în faliment, chiar dacă ELCEN este pregătit să furnizeze energie termică, şi vom vedea în ce măsură este pregătit, trebuie să existe un operator care să transporte şi să distribuie energia termică, care să aibă licenţă pentru această activitate, să aibă contract pe de o parte cu ELCEN şi să aibă contract cu fiecare beneficiar. Asta ca să stabilim foarte clar în cazul falimentului RADET cine este responsabil pentru faptul că nu va exista o entitate care să asigure furnizarea energiei termice", a spus Orban.