Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat miercuri că după eliminarea timbrului de mediu, varianta stickerelor auto de acces în marile oraşe rămâne valabilă, dar taxarea ar putea fi dublă pentru mașinile care poluează mai mult.
Ministrul spune că în toate statele există măsuri de protecție împotriva poluării şi ca atare, şi în România, trebuie luate astfel de măsuri, mai ales în zona marilor aglomerări urbane ca București, Brașov sau Iași.
"Colegii mei de la minister au constituit un grup de lucru. Una dintre opțiuni este acea de a avea acele stickere, pe care, împreună cu colegii de la RAR, să le punem pe parbrizul mașinii, în funcție de norma de poluare a fiecărei mașini”, a declarat Daniel Constantin la Europa FM.
Ministrul Mediului a precizat că autoritățile locale, respectiv primăriile, vor fi cele care vor decide dacă vor taxa mașinile pentru a circula în anumite zone ale orașelor.
”Poate fi una dintre posibilități: să avem acele stickere în funcție de norma de poluare, să dea o anumită culoare. Apoi autoritățile locale, deci nu noi, administrația centrală, vor avea posibilitatea să permită accesul în funcție de zonarea pe care o fac. Dau un exemplu, Magheru, bulevardul bine cunoscut, din cauza traficului poate fi considerat zona zero a Bucureștiului. Acolo, pentru mașini cu normă de poluare foarte mare, euro 1,2 sau 3, autoritățile locale vor avea posibilitatea să perceapă o taxă suplimentară pentru accesul în acea zonă.”
Întrebat dacă primăriile vor gestiona aceste stickere, ministrul Daniel Constantin a răspuns că „așa sunt directivele europene”, şi a explicat pașii care vor fi urmați pentru a intra în posesia acestora.
”Dacă vă înmatriculați acea Dacie veche, în momentul de față, veți primi un sticker de o anumită culoare și, după aceea, autoritatea publică locală poate decide dacă ve permite să ajungeți în Băneasa cum ați spus dvs. sau nu. Asta este o chestiune care ține de autoritatea locală. Autoritățile centrale, în speță, Ministerul Mediului, RAR-ul vor elibera acel sticker de o anumită culoare. Atât și nimic mai mult.”
Mașinile deja înmatriculate vor avea la dispoziție o perioadă de timp pentru a obține acel sticker de la RAR. ”Dacă vă înmatriculați mașina, cu siguranță, veți avea de la început un sticker nou. Cele deja înmatriculate vor avea o perioadă, într-una din variantele discutate, de doi ani de zile în care să se pună în acord cu legislația în funcție de poluare”, a explicat ministrul Mediului.
Daniel Constantin a precizat însă că nimic nu este cert în acest moment şi că o decizie se va lua cel mai probabil săptămâna viitoare, în ședința coaliției de guvernare.