UPDATE. Guvernul a aprobat în ședința de astăzi Masterplanul General de Transport al României, a anunțat ministrul Sorin Bușe. „Masterplanul securizează practic construcția a peste 6.800 de kilometri de drum", a precizat Bușe, într-o conferință de presă la Palatul Victoria. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunțat că ordonanța privind RCA a fost adoptată de Guvern iar prevederile sale vor fi făcute publice în cursul acestei seri pentru a putea fi consultate și de transportatori. "În acest moment ordonanța a fost adoptată în Guvern. Va fi publicată în această seară. Transportatorii o pot vedea. (...) Va fi publicată tocmai pentru a putea fi consultată de transportatorii care mai au dubii (în privința organizării protestelor de joi - n.r.). Textul ordonanței va putea fi văzut în această seară de către transportatori", a spus Iolu, într-un briefing de presă la Palatul Victoria.
El a adăugat că toate aspectele discutate și agreate în negocierile cu transportatorii sunt incluse în ordonanța de urgență.
Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), a declarat, la Digi 24, că perioada de şase luni, de îngheţare a preţurilor, poate fi prelungită fără probleme.
Reprezentanții transportatorilor au cerut să fie păstrate și măsurile prevăzute în ordonanța de urgență pregătită de Guvern. OUG prevede stabilirea unui preț de referință pentru tariful RCA, la care să se adauge sistemul bonus malus.
De asemenea, să fie posibilă utilziarea propriului RCA în cazul unui accident, nu cel al persoanei vinovate, iar mai apoi firmele de asigurare să se înțeleagă între ele. În plus, să fie posibilă suspendarea contractului Rca dacă șoferul nu folosește mașina o anumită perioadă.
Dacă Guvernul nu va adopta această OUG în ședința de astăzi, atunci transportatorii amenință că vor ieși mâine în stradă.
Protestul de joi a fost programat în peste 20 de oraşe din ţară, iar în Bucureşti organizatorii anunţau că vor aduce 5.000 de autovehicule.