Anterior, ministrul anunţase că suspendă procedura de emitere a ordinului prin care sute de exemplare de animale sălbatice protejate din pădurile României urmau să fie împuşcate. Printre argumentele invocate de ministru sunt atât propriile îndoieli, cât şi sutele de mesaje primite din partea românilor interesaţi de păstrarea biodiversităţii.
Conform proiectului de ordin pus în dezbatere publică până la 30 septembrie, Ministerul Mediului propunea împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice strict protejate - 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice.
"Trebuie să știți că, în momentul de față, am suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru, pentru că încă ne lipsesc câteva elemente esențiale. În primul rând, avem nevoie de avizul Academiei Române, forul stiintific suprem al țării care, conform legii, are ultimul cuvânt de spus pe studiul ce stă la baza fundamentării proiectului de Ordin de Ministru, studiu elaborat de Universitatea Transilvania, împreună cu ICAS și Fundația Carpați. Toată documentația a fost trimisă la Academia Română încă din 21 septembrie, inclusiv punctul de vedere al experților din grupul de lucru pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - România l-a constituit special pe acest subiect, de asemenea în premieră", scrie ministrul Mediului pe pagina sa de Facebook.
Cristiana Paşca Palmer precizează că fără punctul de vedere al Academiei nu doreşte să continue procedura de emitere a ordinului. "În plus, am programat, în perioada următoare, o serie de discuții aplicate cu toți specialiștii implicați. La fel ca mulți dintre dumneavoastră, și eu am o serie de nelămuriri legate de oportunitatea, recomandată prin studiu, privind includerea unor specii în acest Ordin, sau a dimensiunii numărului de intervenții propuse", adaugă ministrul .
Ea spune că decizia finală va lua în calcul toate elementele şi că trebuie găsită o soluție echilibrată, astfel încât să fie asigurate atât conservarea speciilor protejate prin lege, cât și protecția și siguranța comunităților din zonele vulnerabile.
Săptămâna trecută, reprezentanții organizației de mediu WWF-România au criticat proiectul de ordin şi au atras atenţia că ţara noastră are "un sistem de raportare și administrare în care vânătorii numără, gestionează, împușcă și fac profit de pe urma animalelor sălbatice", situație care "va genera erori grave".