Soția premierului britanic și-a menținut legăturile cu Rusia și după aplicarea tuturor sancțiunilor. Încasează dividende de 11,5 milioare lire sterline anual de la ruși

06 Noi 2022
Soția premierului britanic și-a menținut legăturile cu Rusia și după aplicarea tuturor sancțiunilor. Încasează dividende de 11,5 milioare lire sterline anual de la ruși

Compania indiană de servicii IT Infosys, de la care soția primului ministru colectează dividende anuale de 11,5 milioane de lire sterline, încă operează de la Moscova la opt luni după ce compania a anunțat că se retrage, conform celei mai noi anchete The Guardian.

Compania are un birou cu personal și plătește subcontractanți din capitala Rusiei pentru a presta servicii IT pentru un client global, deși un purtător de cuvânt a spus că intenționează să pună capăt acestui aranjament.

Soția lui Rishi Sunak, Akshata Murty, este fiica fondatorului miliardar al Infosys, NR Narayana Murthy. Ea deține o participație de 0,91% în companie în valoare de 690 de milioane de lire sterline, care o răsplătește cu dividende anuale de mai multe milioane de lire sterline.

Murty și Sunak, care au intrat luna trecută în Downing Street, se confruntă cu o nouă presiune pentru a-și regândi legăturile financiare cu Infosys. La începutul acestui an, Murty a acceptat să plătească impozit pe dividendele ei Infosys atât în ​​Marea Britanie, cât și în India, după un protest asupra statutului său fiscal „non-dom”, care i-a permis să evite răspunderea în Marea Britanie.

Vineri seara, o sursă apropiată de Murty a spus că investiția ei a fost o moștenire de la tatăl ei și că ea nu a avut niciun rol operațional în companie.

Infosys a anunțat în martie că iese din Rusia după acuzațiile unui politician ucrainean că familia cancelarului de atunci câștiga „bani de sânge” prin operațiunea sa de la Moscova.

Munciștii și liberal-democrații au făcut presiuni asupra sunakilor pentru a explica dacă beneficiază financiar de banii ruși într-un moment în care trupele lui Vladimir Putin duceau război în Ucraina.

În aprilie, surse de la companie au spus că caută „urgent” să-și închidă biroul. La șapte luni de la acea declarație de intenție, biroul Infosys din Moscova păstrează o placă a companiei pe un perete exterior, iar surse ale companiei au confirmat că personalul administrativ a continuat să lucreze acolo ca parte a unei tranziții.

Sursele au spus că personalul rămas a fost însărcinat să îndepărteze echipamentul IT înainte de o mutare în India sau să-l elimine într-un mod „durabil”.

Un purtător de cuvânt a spus că angajații care se confruntă cu clienții au plecat cu ultimul despre care se spune că a plecat în ultimele săptămâni. Dar ei au adăugat că Infosys plătea doi subcontractanți din Moscova pentru a efectua lucrări în numele său pentru un client, ridicând noi întrebări cu privire la viteza cu care compania se eliberează.

Liderul adjunct al laburismului, Angela Rayner, a condamnat prezența continuă a Infosys la Moscova și a susținut că Sunak „nu a reușit să-și pună ordine în propria casă” în timp ce predica altora.

Ea a spus: „Este cu totul scandalos că la șase luni după ce Infosys a declarat că se va retrage de urgență din Rusia, familia Sunak ar putea beneficia material de operațiunile de la Moscova.

„Discuția dură a premierului despre sancțiunile împotriva lui Putin este compromisă de conflictele sale private de interese. Când era cancelar, Rishi Sunak a ordonat companiilor din Marea Britanie să reconsidere orice investiții care ar sprijini în vreun fel Putin și regimul său, dar el nu a reușit total să-și pună în ordine propria casă.”

Cele mai multe dintre principalele firme globale de IT și consultanță, cum ar fi SAP, Oracle, PwC, McKinsey, Accenture și KPMG, și-au închis operațiunile în Rusia la scurt timp după invazia Ucrainei din 24 februarie.

Multe dintre companiile mai mari, care nu au plecat imediat, au considerat că este imposibil să rămână din cauza sancțiunilor economice occidentale, dar guvernul indian a fost mai ambivalent în poziția sa.

În septembrie, prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a declarat că există „un potențial imens” de cooperare cu Rusia în domeniul energetic și că a existat de mult timp la Delhi o încercare de a se apropia de Moscova.

Când Putin a vizitat sediul corporativ al Infosys din Bangalore în 2004, NR Narayana Murthy, în calitate de președinte al acestuia, a susținut că „vizita domnului Putin în India este o afirmare a relației speciale dintre cele două țări ale noastre”.

„India și Rusia împărtășesc mai multe valori comune și și-au valorificat deja cu succes punctele forte ale diferitelor sectoare industriale”, a spus Murthy.

La începutul acestui an, Lesia Vasylenko, un deputat ucrainean care a luat armele pentru a-și apăra țara, a spus că banii plătiți sub formă de dividende de către orice companie care operează în Rusia ar trebui priviți ca „bani sângeros” care au „sponsorizat armata”. .

Un purtător de cuvânt al Infosys a declarat: „De la începutul anului, Infosys a luat mai mulți pași pentru a-și suspenda operațiunile în Rusia, iar toți angajații Infosys care sprijină proiectele clienților au fost transferați.

„Infosys nu are nicio relație activă cu întreprinderile locale din Rusia. Procesul de tranziție a câtorva parteneri și personal administrativ rămași este în desfășurare.”

Un purtător de cuvânt din Downing Street a declarat: „Nici Akshata Murty și nici un membru al familiei ei nu au nicio implicare în deciziile operaționale ale companiei”.

 

Sursa: The Guardian

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră