Sondaj: 80% dintre israelieni spun că Netanyahu trebuie să-și asume responsabilitatea publică pentru eșecurile din 7 octombrie

22 Oct 2023
Sondaj: 80% dintre israelieni spun că Netanyahu trebuie să-și asume responsabilitatea publică pentru eșecurile din 7 octombrie

Marea majoritate a israelienilor consideră că premierul Benjamin Netanyahu ar trebui să își asume public responsabilitatea pentru eșecurile uluitoare care au dus la atacul devastator al Hamas din 7 octombrie, potrivit unui sondaj de opinie realizat de cotidianul Maariv și publicat vineri, conform Times of Israel.

Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, generalul-locotenent Herzi Halevi, și șeful Shin Bet, Ronen Bar, și-au asumat deja o astfel de responsabilitate, la fel ca și ministrul apărării, Yoav Gallant, și ministrul de finanțe, Bezalel Smotrich.

Optzeci la sută dintre israelieni au declarat că Netanyahu, care nu a făcut nicio declarație publică prin care să își asume responsabilitatea, ar trebui să urmeze exemplul, inclusiv 69% dintre cei care au votat pentru partidul Likud al premierului la alegerile de anul trecut, potrivit sondajului.

Doar 8% din publicul larg consideră că nu ar trebui să facă acest lucru.

Întrebați cine este mai potrivit pentru a fi prim-ministru, 49% l-au ales pe liderul Partidului Unității Naționale, Benny Gantz, și doar 28% pe Netanyahu, restul fiind indeciși.

În ceea ce privește războiul din Gaza împotriva grupării teroriste Hamas, 65% dintre israelieni susțin o ofensivă terestră în Fâșie, în timp ce 21% se opun.

În plus, 51% au susținut o operațiune militară pe scară largă pe frontul de nord, ca urmare a intensificării încăierărilor cu teroriștii Hamas și Hezbollah din Liban, în timp ce 30% doresc o operațiune limitată.

Întrebați cu cine ar vota dacă ar avea loc alegeri astăzi, sondajul a acordat din nou note abisale actualei coaliții - 43 de locuri față de cele 64 actuale -, doar partidul lui Gantz urcând la 40 de locuri față de cele 12 actuale.

Sondajul a fost realizat în zilele de 18 și 19 octombrie de către Institutul Lazar, împreună cu Panel4All, în rândul a 510 respondenți care constituie un eșantion reprezentativ de israelieni adulți. Marja de eroare a fost de 4,3%.

În condițiile în care partidul Unității Naționale al lui Gantz este acum membru al guvernului de urgență al lui Netanyahu pe timp de război, un membru important al partidului Yesh Atid al liderului opoziției Yair Lapid l-a criticat vineri pe șeful său de partid pentru că a refuzat să se alăture.

Lapid a refuzat să își unească forțele cu coaliția dacă aceasta nu elimină autoritățile cheie legate de securitate deținute de ministrul de finanțe de extremă dreapta Bezalel Smotrich și de ministrul securității naționale Itamar Ben Gvir. Coaliția nu a luat în considerare posibilitatea de a face o astfel de mișcare.

"Sper că vom intra. Fac totul pentru ca noi să intrăm în guvernul de uniune, cred că trebuie să fim acolo", a declarat Elazar Stern, MK Yesh Atid, pentru Channel 12 news.

Întrebat dacă Lapid a greșit, Stern a răspuns: "Întrebați-l pe el, cred că trebuie să intrăm", adăugând că răspunsurile pe care le-a primit de la șeful opoziției pe această temă nu l-au satisfăcut.

Guvernul de urgență națională a format un cabinet de război mai restrâns - din care fac parte Gantz și reprezentanți ai partidului său - căruia i s-au încredințat competențe pentru a stabili politica pe timp de război și pentru a da directive operaționale și strategice forțelor de securitate.

Lapid a calificat această structură drept "o structură care nu poate funcționa, nu va face decât să sporească mizeria", deoarece "în loc de un cabinet, [există] două cabinete care se vor ciocni".

În plus, Lapid a declarat că masacrul din 7 octombrie - în urma căruia cel puțin 1.500 de teroriști au dat buzna în Israel din Fâșia Gaza, ucigând aproximativ 1.400 de persoane și luând 200-250 de ostatici de toate vârstele sub acoperirea unui potop de mii de rachete trase asupra orașelor israeliene - a fost un "eșec fără reparații".

Lapid a spus că cei care "au început eșecul nu îl pot repara".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră