Șeful apărării din China transmite un mesaj ferm de solidaritate și respinge ideea atacului asupra Taiwan

24 Noi 2022
Șeful apărării din China transmite un mesaj ferm de solidaritate și respinge ideea atacului asupra Taiwan

În cadrul celei de-a 9-a reuniuni a miniștrilor apărării din ASEAN-Plus din Cambodgia, șeful apărării din China a cerut miercuri solidaritate și corectitudine în loc de hegemonie și diviziune și a cerut țărilor să practice Inițiativa de securitate globală și să lucreze împreună pentru a construi o barieră solidă pentru securitate universală. El a subliniat, de asemenea, că creșterea și puterea armatei chineze vor fi întotdeauna în favoarea păcii mondiale, dar armata chineză are încrederea și capacitatea de a învinge orice intruși, reafirmând concluziile Chinei cu privire la problema Taiwanului, conform Global Times.

Analiștii au remarcat că, în ciuda eforturilor SUA și ale altor forțe externe de a internaționaliza problema Taiwanului, China și națiunile ASEAN au înțelepciunea de a preveni ca conflicte precum cel din Ucraina să se întâmple în Asia.

Sub tema „Solidaritatea pentru securitate armonizată”, a 9-a reuniune a miniștrilor apărării din ASEAN Plus (a 9-a ADMM-Plus) a avut loc miercuri în Cambodgia pentru a discuta modalități de consolidare a securității, stabilității și prosperității în regiune și în lume. La întâlnire au participat miniștrii apărării din ASEAN și partenerii săi de dialog, inclusiv China, India, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Rusia, Australia și SUA.

De asemenea, Wei a subliniat miercuri că China nu râvnește interesele altor țări, dar hotărârea sa de a-și apăra propriile interese este fermă ca o piatră, reiterând poziția Chinei cu privire la problema Taiwanului.

Taiwanul face parte din China și rezolvarea problemei Taiwanului este o chestiune pentru chinezi, adăugând că armata chineză este neînduplecată, sigură, încrezătoare și capabilă să învingă orice intruși.

În timpul întâlnirii sale cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin de marți, Wei a transmis un mesaj similar, subliniind că problema Taiwanului este nucleul intereselor de bază ale Chinei și prima linie roșie de netrecut în relațiile China-SUA.

Taiwan este Taiwanul Chinei, iar soluționarea chestiunii Taiwanului este afacerea poporului chinez și nu acceptă interferențe străine, a subliniat el.

Wei i-a mai spus lui Austin că reunificarea completă a Chinei trebuie și poate fi realizată, iar armata chineză are coloana vertebrală, încrederea și capacitatea de a proteja cu hotărâre unificarea națională.

Situația de peste strâmtoare s-a deteriorat, mai ales după vizita extrem de provocatoare a președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, pe insula Taiwan, la începutul lunii august, care a îngrijorat și țările regionale.

Mai mult, în afară de încercarea de a internaționaliza problema Taiwanului și de retorica sa privind amenințarea Chinei, SUA au intensificat, de asemenea, să atragă mici clicuri, împingând alianța militară extinderea NATO în Asia și forjând alianțe militare, inclusiv AUKUS în regiunea Asia-Pacific, despre care analiştii au spus că poate duce la curse înarmărilor şi mai multe tulburări.

Cum să împiedicăm forțele externe de la fomentarea conflictelor în regiune a devenit o problemă urgentă pentru China și membrii ASEAN. În ceea ce privește nemulțumirea comunității internaționale față de SUA pentru rolul său nesăbuit în problema Ucrainei și în alte afaceri internaționale, membrii ASEAN devin din ce în ce mai atenți la acțiunile SUA în zonă, a spus Li.

China și-a dat dovadă de dorință și sinceritate de a interacționa pozitiv, de a comunica și de a lucra cu țările din Asia de Sud-Est pentru a proteja în comun pacea și stabilitatea în regiune, inclusiv în jurul insulei Taiwan și în Marea Chinei de Sud, precum și adevărata față a SUA ca făcător de probleme în regiunea este de asemenea expusă, a spus expertul anonim. „Cu mai multă cooperare și solidaritate, vor exista mai puține lacune pentru ca forțele din afara regiunii să le exploateze”, a spus expertul.

În timp ce s-a adresat întâlnirii de miercuri, Wei a spus că China s-a angajat întotdeauna să injecteze stabilitate și energie pozitivă lumii. Dezvoltarea pașnică a Chinei va oferi noi oportunități de dezvoltare globală și va juca un rol constructiv în apărarea păcii și stabilității mondiale. Armata chineză este o armată pașnică și este dispusă să colaboreze cu armatele altor țări pentru a continua să contribuie la pacea mondială.

Șeful apărării chinez a menționat că, deși securitatea în Asia a rămas stabilă, există și îngrijorări. El a spus la conferință că departamentele de apărare din toate țările ar trebui să susțină centralitatea ASEAN, să practice Inițiativa de Securitate Globală, să se concentreze pe cooperarea pragmatică și să lucreze împreună pentru a construi o barieră solidă pentru securitatea universală.

Li a spus că participarea lui Wei la Reuniunea miniștrilor militari din ASEAN-Plus ilustrează coerența strategiei de apărare a Chinei, care presupune apărarea suveranității interne, păstrarea păcii regionale și urmărirea unor relații reciproc avantajoase cu vecinii.

Accentul pus de șeful chinez al apărării pe cooperarea regională și pe căutarea intereselor comune este de fapt curentul principal al reuniunii miniștrilor apărării. De exemplu, ministrul Apărării din Cambodgia, Tea Banh, a declarat că întâlnirea de miercuri a fost crucială pentru a discuta soluții la potențialele provocări de securitate care reprezintă amenințări la adresa păcii și dezvoltării regionale și globale.

Potrivit experților, mai multe națiuni ASEAN și asiatice acordă o atenție deosebită modului de îmbunătățire a coordonării pentru a asigura prosperitatea regională, mai degrabă decât să urmeze conducerea SUA în problemele litigioase. Liderii regionali au, de asemenea, înțelepciunea și capacitatea de a rezista oricărei încercări care sabotează stabilitatea în regiune.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră