Poliţia Română a fost alături de zeci de mii de elevi şi cadre didactice, în şcolile şi liceele dinţară, în cursul lunii octombrie, unde au ţinut „lecţii” de prevenire a infracţionalităţii online şi de siguranţă pe internet. Poliţiştii din cadrul structurilor de analiză şi prevenire a criminalităţii iniţiază şi desfăşoară, în toată ţara, proiecte, campanii şi acţiuni punctuale de informare, destinate elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice. Demersurile vizează reducerea riscului de victimizare a minorilor şi al implicării acestora în comiterea unor fapte antisociale.
Un capitol important al tematicii abordate în cadrul activităţilor dedicate acestui grup ţintă este reprezentat de siguranţa în mediul online. În cursul lunii octombrie a acestui an, la nivelul statelor Uniunii Europene s-a derulat o campanie destinată securităţii cibernetice, iniţiată de ENISA ( European Union Agency for Network and Information Security). Scopul evenimentului a fost de a sublinia importanţa acestui domeniu în rândul cetățenilor și de a-i informa despre amenințările cibernetice, atunci când utilizează internetul la locul de muncă sau acasă. Poliţia Română a organizat, în 333 de unităţi de învăţământ (şcoli generale şi licee) din ţară şi din Capitală, peste 370 de sesiuni de informare pentru elevi.
În cadrul întâlnirilor, aproape 24.000 de elevi şi 1.000 de cadre didactice au primit recomandările Poliţiei despre siguranţa pe reţelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile şi respectarea drepturilor de autor şi reducerea riscurilor în cazul achiziţiilor on-line.
10 REGULI PENTRU O NAVIGARE SIGURA SI PLACUTA PE INTERNET!
Stabileşte, împreună cu părinţii, regulile de folosire a calculatorului şi a Internetului!
Poţi face o listă cu site-urile pe care doreşti să navighezi sau pe care ţi le propun părinţii şi hotărâţi de comun acord orele când e cel mai potrivit să utilizezi Internetul. Calculatorul te poate ajuta să-ţi faci temele sau să-ţi petreci timpul într-un mod plăcut. Părinţii te pot învăţa cum să găseşti mai repede informaţiile utile, dar şi tu le poţi arăta cât de priceput eşti în folosirea calculatorului.
Nu da nici unei persoane cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta!
Acestea pot fi numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor etc. Atunci când aceste persoane necunoscute insistă (prin email, pe chat sau telefonul mobil) să afle cine eşti şi unde locuieşti, anunţă-ţi părinţii imediat.
Parolele sunt secrete şi îţi aparţin!
Ele sunt ca şi cheile de la casă pe care nu le dai nimănui, nici măcar cunoscuţilor. Cu excepţia părinţilor! Trebuie să-i refuzi întotdeauna pe prietenii care îţi cer parola. Dacă bănuieşti că parola ţi-a fost divulgată, schimb-o imediat, singur sau cu ajutorul părinţilor.
Postează cu mare grijă fotografii cu tine sau cu familia ta!
Atunci când doreşti să încarci (upload) fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie să-ţi creezi un profil sau cont, selectează fişierele împreună cu părinţii. Învaţă să creezi o lista cu persoanele care îţi pot vedea profilul. Foloseşte camera web numai când sunt părinţii alături de tine. Nu uita, fotografiile sau filmuleţe, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe Internet chiar daca le vei şterge!
Nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat!
Astăzi, multe persoane, inclusiv copiii, pot să creeze pagini web sau sa posteze texte, fotografii, ştiri. În plus, fotografiile şi filmele pot fi modificate pe calculator cu uşurinţă. Pentru a verifica dacă ceea ce ai aflat pe Internet este adevărat, cere ajutorul părinţilor sau profesorilor tăi care îţi pot oferi şi alte surse de informare. Nu descărca şi nu instala programe pirat sau pe care nu le cunoşti; ele pot distruge datele de pe calculatorul tău.
Nu răspunde la mesajele care te supăra sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite!
Păstrează-le pentru a le arata părinţilor, profesorilor sau, în cazuri grave, Poliţiei. Dacă primeşti e-mail-uri, fişiere, fotografii sau programe de instalare care ţi se par suspecte de la cineva pe care nu-l cunoşti şi în care nu ai încredere, şterge-le din calculator. Ele pot avea viruşi sau programe care îţi vor citi toate datele de pe calculatorul tău.
Dă dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoşti pe cei cu care comunici.
Obligaţia ta este de a-i proteja şi tu pe alţii. Nu trimite imagini jignitoare sau mesaje care ar putea sa le provoace frică sau să-i pună în pericol.
Poţi oricând sa te opreşti din navigarea pe Internet sau să refuzi să continui discuţiile pe chat, daca s-a întâmplat ceva ce nu ţi-a plăcut, te-a speriat sau nu ai înţeles.
Vorbeşte direct părinţilor tăi sau profesorilor şi explică-le ce te-a îngrijorat. Poţi scoate oricând din lista de contacte pe cei cu care nu mai vrei sa comunici.