Secretarul general al NATO: Amenințările Rusiei sunt iresponsabile și nejustificate

12 Mai 2016 | scris de Veronica Micu
Secretarul general al NATO: Amenințările Rusiei sunt iresponsabile și nejustificate

"Acest sistem nu se referă la Rusia, nu este îndreptat împotriva Rusiei, iar atât condițiile fizice, cât și cele geografice fac imposibil ca acest sistem să submineze Rusia. Este tehnic imposibil să doboare rachete balistice intercontinentale rusești. Este un sistem care este îndreptat împotriva unor amenințări care vin din afara zonei euroatlantice, iar noi am fost foarte transparenți față de ruși în ceea ce privește planurile noastre în cazul acestui sistem. Nu văd niciun motiv pentru care el să intensifice tensiunile, iar amenințările din partea Rusiei sunt nejustificate și iresponsabile. Rușii știu că este un sistem care nu este îndreptat împotriva Rusiei", a explicat Stoltenberg.

Și președintele Iohannis a declarat că scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva niciunui stat, acesta având rol strict defensiv.

"O spun încă o dată cât se poate de clar: Aegis Ashore nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având rol strict defensiv", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care astăzi se inaugurează scutul antirachetă. Stoltenberg va participa la ceremonia care va avea loc la Deveselu, în timp ce Administrația Prezidențială va fi reprezentată de consilierii prezidențiali Bogdan Aurescu, Dan Mihalache și Ion Oprișor. La inaugurare va participa și premierul Dacian Cioloș.

Citește și:

Zi istorică pentru România: Scutul antirachetă de la Deveselu devine operaţional. Rusia: Este o greșeală!

Iohannis: Scutul antirachetă are rol strict defensiv

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră