La 40 de ani de la producerea unuia dintre cele mai mari seisme care au zgudiut România, Muzeul Bucureşti scoate din arhive fotografii ale Capitalei ruinate şi ale salvatorilor, aşa cum au apărut şi în presa vremii.
Marele cutremur s-a produs într-o zi de vineri, 4 martie 1977, la ora 21.22 . A avut 7,2 grade pe scara Richter şi a durat 55 de secunde, relatează TVR. Un raport din 1978 al Băncii Mondiale a estimat pagubele economice la 2 miliarde de dolari, 5 la sută din PIB-ul de atunci al României.
Specialiștii au apreciat că energia distructivă eliberată de cutremurul din martie 77 a fost egală cu puterea a 10 bombe de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei. 1578 de oameni au murit, după ce 35 de mii de locuinţe s-au prăbuşit în întreaga ţară. Bucureştiul a fost cel mai afectat - aici au căzut 33 de blocuri şi clădiri mari.
Într-o fotografie se văd ruinele blocului Continental, unde România a pierdut cele mai multe dintre personalităţi. Cutremurul a afectat cel mai mult Bucureştiul, unde au fost peste 1400 de victime.
Celebra cântăreaţă Doina Badea, împreună cu soţul şi cei doi copii, marele actor Toma Caragiu şi regizorul Alexandru Bocăneţ, poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski şi soţia sa şi-au pierdut viaţa în blocul Continental.
Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se afla în acel moment în imobil, fiind internată cu câteva zile înainte în spital. Ca prin minune, soţul său, scriitorul Romulus Ruşan, a fost găsit în viaţă sub mormanul de moloz. Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatră, în faţa blocului Scala, care s-a prăbuşit, conform revistei Historia.
"Au murit pentru că au încercat să se salveze, au încercat să fugă din apartament, că altfel, apartamentul în care locuia Toma Caragiu a rămas intact, inclusiv o sticlă de vin pe care o serveau cu puţin timp inainte de seism a rămas nemişcată pe masă. [...] De sub acelaşi bloc a fost salvată fetiţa în vârstă de opt ani la vremea respectivă Gabriela Doina Corduneanu. A fost găsită după 62 de ore", povesteşte Ana Iacob, muzeograf la Muzeul Municipiului Bucureşti.
În expoziţie este şi fotografia lui Sorin Crainic Ivan, supravieţuitorul scos după 11 zile de sub dărâmăturile blocului Continental. A fost suprins în barul de la parter.
Cel mai afectat a fost, însă, blocul Scala. S-a transformat în moloz. Florica Iordache, muncitoare la fosta cofetăria Scala, a fost scoasă de sub dărâmături la 65 de ore, dar timp de 44 de ore s-a crezut că acolo nu mai e nicio victimă.