ŞAPTE modificări de care orice şofer trebuie să ştie! Noi reguli pentru asigurările RCA

14 Iun 2017 | scris de Jeanina Nastase
ŞAPTE modificări de care orice şofer trebuie să ştie! Noi reguli pentru asigurările RCA

Cadrul legal al asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) va fi schimbat pentru a doua oară în mai puțin de un an de zile, astfel că din iulie 2017 vor apărea o serie de modificări față de prevederile aflate acum în vigoare. Avocatnet.ro a identificat șapte schimbări importante referitoare la asigurările auto de care vor trebui să țină seama toți proprietarii de mașini din România.

Practic, Legea nr. 132/2017, ce va stabili noile reguli în materie de asigurări RCA, va intra în vigoare la 30 de zile de la apariția în Monitorul Oficial, adică în data de 12 iulie 2017. Totodată, intrarea sa în vigoare va însemna și abrogarea OUG nr. 54/2016. Principalele modificări identificate de redacția noastră, ce se vor aplica în curând asigurărilor auto obligatorii, sunt detaliate în continuare.

1. Apare asiguratul cu risc ridicat.

Spre deosebire de legislația aplicabilă în prezent, se va introduce ideea de asigurat cu risc ridicat. Persoanele încadrate la această categorie se vor putea adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ca să obțină o ofertă de asigurare, iar această entitate le va face o ofertă și le va aloca unui asigurător RCA pentru încheierea contractului de asigurare.

2. La suspendarea contractului RCA vei rămâne fără plăcuțele de înmatriculare

Suspendarea la cerere a contractului de asigurare RCA va fi în continuare o posibilitate atunci când este vorba de suspendarea dreptului de circulație al vehiculului sau de imobilizarea acestuia. Totuși, proprietarii vor trebui să depună plăcuțele cu numărul de înmatriculare la autoritatea emitentă, deși acum nu există o asemenea obligație.

3. Răspunsuri mai rapide la cererile de despăgubire

Referitor la soluționarea cererilor de despăgubire, Legea nr. 132/2017 va veni cu o schimbare semnificativă față de regulile actuale. Concret, asigurătorii RCA vor trebui să dea un răspuns ferm în 30 de zile de la data la care cererile de despăgubire sunt înaintate de asigurați. În prezent, OUG nr. 54/2016 este un pic mai permisivă, fiind stabilit că soluționarea se face în 30 de zile de la data înaintării cererii, dar nu mai târziu de trei luni de la data avizării daunei.

4. Asigurătorii RCA te vor anunța că expiră contractul

O altă noutate în raport cu cadrul legal actual este introducerea obligației asigurătorilor RCA de a-și informa asigurații atunci când contractele sunt pe cale să expire. Mai precis, proiectul de lege dispune că „asigurătorii RCA și intermediarii de asigurări RCA au obligația să informeze asigurații/contractanții cu privire la încetarea contractului RCA și la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA".

5. Asigurările false și piesele contrafăcute, motive de pedepsire penală

Documentul care urmează să se aplice de luna viitoare mai prevede și stabilirea unor infracțiuni nereglementate actualmente de OUG nr. 54/2016. Astfel, este vorba de emiterea și comercializarea de contracte RCA false sau falsificate și de folosirea de piese contrafăcute de către service-urile auto, fapte pentru care se vor putea aplica pedepse penale.

6. Compensarea directă va deveni decontare directă

Compensarea directă, ce este prevăzută acum de Ordonanța RCA, va fi redenumită decontare directă. Decontarea directă va reprezenta un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor, ce va fi ofertat obligatoriu de către asigurătorii RCA, dar a cărui achiziție va fi opțională pentru asigurați. În momentul de față, compensarea directă este doar un mecanism facultativ de gestionare a daunelor.

7. Tariful de referință nu va fi calculat de ASF

Legea RCA va schimba regula conform căreia tarifele de referință ale asigurărilor auto obligatorii sunt calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Concret, tarifele de referință vor fi calculate semestrial de o societate cu expertiză contractată de Autoritate și vor fi publicate de aceasta din urmă. Până la 2.000 de lei amendă pentru lipsa asigurării obligatorii

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră