Florin Morariu, ieșeanul care a ieșit să înfrunte teroriștii cu făcălețul, în atentatul terorist de la Londra, ce a avut loc la începutul lunii iunie, a revenit în țară, la Iași, cu temeri privind siguranța sa.
Morariu spune că în afară de promisiuni și mulțumiri, autoritățile, atât cele britanice, cât și cele române, n-au făcut nimic în ceea ce-l privește și că acum urmează un tratament psihologic, pentru a elimina trauma produsă de evenimentul în care a fost implicat.
bzi.ro a reușit să obțină câteva declarații de la Morariu, despre incident și despre modul în care gândește acum.
"Nu poți uita asa ceva, este ceva neobișnuit, nu vezi asta zilnic. Eu eram la muncă și dintr-o dată a început să fie haos pe stradă. Nu știam ce se întâmplă, la un moment dat am aflat că sunt teroriști pe stradă, care taie oamenii. Am luat doua navete și am ieșit în stradă. Am aruncat după ei și am încercat să bag cât mai multe persoane în brutărie. A fost haos, nu știu cum să descriu în cuvinte", a rememorat Morariu momentul care i-a schimbat viața
"Pe moment nu am realizat ce se întâmplă, am reacționat la impuls, nu știam ce e aia frică atunci. Abia a doua zi am realizat prin ce am trecut. Filmulețul pe care îl postasem pe Facebook era viral, aveam sute de mesaje din partea oamenilor, nu știam ce să fac", mai spune Morariu
"Eram peste tot, pe internet, pe la televiziuni, peste tot. Am vorbit cu reporteri, atât cu cei din Anglia, cât și cu cei din România. Toti scriau și vorbeau despre mine, dar atât. Mă simțeam în pericol, mai mulți teroriști, care aveau legătură cu cei care au tăiat lumea pe stradă, au fost luați dintr-o casă aflată la câțiva metri de locuința mea. Cum puteam eu să mă simt în siguranță? Erau fotografii cu mine peste tot", a spus Florin.
Morariu a mers la Ambasada României de la Londra pentru a căuta ajutor.
"Cine ar trebui să-i ajute pe românii aflați în străinătate? Ambasada! Am mers la ambasadă să caut o soluție. Nu mai eram în siguranță, am fost nevoit să plec din casa unde locuiam cu chirie pentru că până și proprietarul se temea de teroriști. Cei de la ambasadă mi-au spus să stau într-un hotel dacă vreau. Le-am spus că într-un hotel intră și ies 500 de oameni zilnic, cum pot să fiu în siguranță? Mi-au spus că pot pleca din Anglia și că îmi achită biletul de avion. Nu am avut nevoie de biletul lor. Au ținut oricum să precizeze că ambasada nu are bani, cu toate că eu nu m-am dus la ei pentru asta", a completat Morariu.
Florin Morariu este victima unei traume și într-adevăr, pentru a-și elimina starea axioasă care îl insoțește acum, are nevoie de ajutorul unui psiholog. Rămâne neclar ce promisiuni neonorate au autoritățile române și britanice față de el și ce se așteaptă să primească, dacă spune că nu de bani are nevoie.
Deși răspunsul corect îi aparține doar lui Florin Morariu, putem presupune că și-ar fi dorit să intre într-un soi de program de protecție, ceea ce ar echivala, subsidiar și beneficii financiare.