Rusia nu privește însă cu ochi buni sistemul defensiv de la Deveselu. Într-un editorial publicat joi pe portalul de știri Lenta.ru și preluat de New York Times, analistul rus Konstantin Bogdanov avertizează că, odată cu inaugurarea scutului antirachetă din România, a crescut și riscul declanșării unui război nuclear.
Potrivit lui Bogdanov, țara noastră, care găzduiește scutul antirachetă american, ar fi țintă prioritară în cazul unui atac nuclear și transformtă în ruine.
"Elementele antirachetă din Europa de Est ar putea duce la o accelerare pe panta alunecoasă a războiului nuclear într-o criză. Acestea vor deveni, în mod inevitabil, ținte prioritare în cazul unui război nuclear, posibil char ținte pentru atacuri preventive", avertizează expertul rus.
"Țări precum România, care găzduiesc sisteme antirachetă americane, ar putea fi singurele victime, în timp ce Statele Unite ar urma să se împace apoi cu Rusia, peste ruinele fumegânde ale elementelor est-europene ale scutului antirachetă", a mai spus analistul.
Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că baza din România reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei.
"Am spus de când a început aceasta poveste că experții noștri sunt convinși că dezvoltarea sistemului anti-rachete balistice ridică o anumită amenințare la adresa Federației Ruse. Întrebarea nu este dacă vor fi sau nu luate contramăsuri, măsuri sunt deja luate pentru a menține securitatea Rusiei la un nivel necesar. Vreau să vă amintesc faptul că președintele însuși (Vladimir Putin – n.r.) a întrebat în repetate rânduri împotriva cui va functiona sistemul", a declarat Peskov.
Secretarul general al NATO: Amenințările Rusiei sunt iresponsabile și nejustificate
NATO a reafirmat ieri faptul că scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că amenințările Rusiei sunt iresponsabile și nejustificate.
"Acest sistem nu se referă la Rusia, nu este îndreptat împotriva Rusiei, iar atât condițiile fizice, cât și cele geografice fac imposibil ca acest sistem să submineze Rusia. Este tehnic imposibil să doboare rachete balistice intercontinentale rusești. Este un sistem care este îndreptat împotriva unor amenințări care vin din afara zonei euroatlantice, iar noi am fost foarte transparenți față de ruși în ceea ce privește planurile noastre în cazul acestui sistem. Nu văd niciun motiv pentru care el să intensifice tensiunile, iar amenințările din partea Rusiei sunt nejustificate și iresponsabile. Rușii știu că este un sistem care nu este îndreptat împotriva Rusiei", a explicat Stoltenberg.
Și președintele Iohannis a declarat că scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva niciunui stat, acesta având rol strict defensiv.
"O spun încă o dată cât se poate de clar: Aegis Ashore nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având rol strict defensiv", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.