România apreciază rolului Chinei în soluționarea crizei din Ucraina

27 Sep 2024 | scris de Dan Tomozei
România apreciază rolului Chinei în soluționarea crizei din Ucraina

România acordă o mare importanță rolului Chinei în soluționarea crizei din Ucraina, situația actuală fiind îngrijorătoare, autoritățile române dorind să mențină comunicarea cu China și să lucreze împreună pentru pace, a declarat ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, în cadrul întâlnirii avute, ieri, la New York, cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în marja Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul chinez de Externe, Luminița Odobescu a declarat că China este un partener important al României, anul acesta fiind sărbătoriți 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu China, odată cu aprofundarea prieteniei și cooperării bilaterale. România susține politica „o singură China”, fiind angajată în promovarea cooperării cu China, pentru consolidarea legăturilor economice și comerciale.

Potrivit Ministrului român de Externe, în cadrul întrevederii a fost abordat stadiul dialogului bilateral, în contextul marcării în acest an a 75 de ani de relații diplomatice, respectiv 20 de ani de la semnarea Declarației pentru un Parteneriat Amplu de Prietenie și Cooperare.
Discuțiile au abordat evoluțiile recente pozitive în domeniul cooperării economice, un exemplu fiind semnarea a două acorduri în domeniul fitosanitar. Cele două părți au exprimat deschiderea pentru stimularea schimburilor comerciale și pentru consolidarea cooperării economice, oficialul român evocând, în context, găzduirea Comisiei comune inter-guvernamentale de cooperare economică în anul 2025.
De asemenea, ministrul Odobescu a prezentat preocupările generate de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, accentuând necesitatea respectării integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei.

La rândul său, ministrul Wang Yi a declarat că China și România au o lungă istorie de schimburi și o tradiție de prietenie, anul acesta fiind marcată cea de-a 75-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Cele două părți ar trebui să consolideze prietenia tradițională și să promoveze cooperarea reciproc avantajoasă, în beneficiul celor două popoare, a subliniat Wang.

Potrivit acestuia, China avansează constant modernizarea în stil chinezesc, cele 1,4 miliarde de chinezi îndreptându-se spre prosperitate comună, ceea ce va aduce noi oportunități țărilor din întreaga lume, inclusiv României.

Mai mult, China aderă la un nivel ridicat de deschidere către lumea exterioară și așteaptă tot mai multe produse românești de înaltă calitate să intre pe piața chineză. Mai mult, China speră că România va adera la principiul comerțului liber și va oferi un mediu de afaceri echitabil și nediscriminatoriu pentru întreprinderile chineze.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră