România ar putea cere depăgubiri pentru „pierderile cauzate de neaderare” la zona de liberă călătorie, a spus premierul Marcel Ciolacu, scrie Politico.
Premierul României, Marcel Ciolacu, vrea să aducă Austria în instanța supremă a UE dacă va continua să blocheze intrarea țării sale în zona de liberă circulație a UE.
„Dacă cancelarul [Karl] Nehammer își folosește din nou dreptul de veto în mod nejustificat, în calitate de prim-ministru va trebui să conteste decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiție pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, a spus Ciolacu într-un comunicat într-un interviu cu Der Standard .
Prejudiciul se ridică la „cel puțin 2 la sută” din PIB-ul României, potrivit lui Ciolacu.
Croația s-a alăturat zonei Schengen în acest an, dar aderarea României și Bulgariei a fost blocată în urma opoziției austriece din cauza preocupărilor legate de migrația de-a lungul rutei Balcanilor de Vest. De asemenea, Olanda a respins admiterea Bulgariei.
În urmă cu două săptămâni, ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, a declarat pentru POLITICO că țara sa continuă să se opună intrării țărilor în spațiul Schengen din cauza preocupărilor continue privind migrația.
„Nu este îndreptat împotriva lor, dar avem problema că aproximativ 20% dintre cei care veneau în Austria traversau de fapt teritoriul României”, a spus el.
Ciolacu a negat că există o creștere a migrației prin România. Țara a introdus controale comune la frontieră cu Serbia „pentru a putea elimina această problemă de pe masă”, a spus el.
Între timp, dreptul de veto al Austriei „a creat un precedent”, a spus Ciolacu, „deoarece statele membre urmează în mod normal recomandările instituțiilor UE”.
În discursul său de miercuri privind starea uniunii, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și-a exprimat sprijinul în spatele cererilor țărilor, lăudând România și Bulgaria pentru că „au fost în frunte” în abordarea lor în ceea ce privește azilul și returnările.
„Au dovedit-o: Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen. Așa că, în sfârșit, să le aducem – fără nicio întârziere”, a spus ea .
De asemenea, legislatorii UE au cerut Consiliului UE să admită țările. Rezoluția lor din iulie a cerut Comisiei să ia în considerare compensarea pierderilor celor doua țări din cauza „refuzului nejustificat al aderării la spațiul Schengen”.
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a avertizat că statutul de membru Schengen blocat a țării a dus la cozi „inacceptabile” la graniță. Acest lucru a dat o „lovitură puternică” economiei sale, a spus grupul.