Legea 88/2016 privind etichetarea produselor lactate, publicată în Monitorul Oficial anul trecut, aşteaptă girul Comisiei Comisiei Europene pentru a intra în vigoare. Numai că şase state membre, dar şi Comisia Europeană au avut reacţii negative la reglementările propuse de România.
Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles a transmis către cinci instituţii ale statului român o scrisoare în care se menţionează punctul de vedere al Comisiei şi al statelor membre pe această temă.
Conform acestei scrisori, obţinute de economica.net, României i se reproşează nerespectarea procedurii de notificare în faza de proiect, lipsa clauzei de recunoaștere mutuală, justificarea insuficientă a necesității adoptării măsurilor prevăzute de lege, incompatibilitatea cu prevederile Regulamentului 1169/2011 referitor la informațiile destinate consumatorilor cu privire la alimente (FIC), impactul negativ al adoptării unor măsuri naționale asupra liberei circulații a produselor pe piața internă, după cum se arată în scrisoare.
Şase state europene, respectiv Danemarca, Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania şi Polonia au solicitat Comisiei să respingă proiectul notificat de România. "Atât Comisia, cât și statele membre au exprimat rezerve majore față de măsurile prezentate, din punct de vedere al conținutului și a modului în care a fost adoptata legea, respectiv fără a urma procedurile prevăzute în FIC", se mai arată în scrisoare.
Legea privind etichetarea suplimentară a laptelui proaspăt instituie obligativitatea de a menţiona pe etichetă: ţara de origine şi locul de provenienţă a laptelui crud materie primă pentru consum, precum şi avertizarea cuprinzând sintagma "Conţine lapte praf în proporţie de . . .%".
De asemenea, legea prevede că dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea "Produs natural" va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele crud provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf.
Totodată, dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea "Produs românesc" va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% lapte crud ca materie primă provenit din fermele din România.