Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri la Bruxelles că nu există motive temeinice pentru revocarea din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, precizând că doar el poate să ia o astfel de decizie.
"Am auzit aseară, printre multe lucruri care nu m-au convins, şi un lucru care pare interesant exact în această conjunctură. Dacă legea prevede o posibilitate sau tradusă o oportunitate, atunci ea nu poate să fie cenzurată. Deci, dacă legea spune că preşedintele revocă, atunci este chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu revocă şi doar preşedintele poate să hotărască acest lucru", a declarat, conform agerpres.ro, şeful statului, întrebat dacă poate opri revocarea şefei DNA.
Iohannis a mai spus că nu i-a plăcut prestaţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în conferinţa de presă de joi seara în care a anunţat declanşarea procedurii de revocare a lui Kovesi.
"Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru. Însă prestaţia pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. (...) Nu ştiu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu. Ce ne-a prezentat domnul ministru a fost total lipsit de claritate şi la o primă citire pe diagonală a fost lipsit şi de temeinicie. Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea. Spun acest lucru fiindcă legea prevede destul de detaliat ce anume se urmăreşte când se întocmeşte un astfel de raport", a mai spus Iohannis.
Conform luju.ro, revocarea lui Kovesi este ireversibilă, iar pentru a deveni realitate mai trebuie parcursă doar etapa avizului Secţiei de procuror a CSM, care este unul consultativ.
Legea 303/2004 prevede că revocarea “se face” la propunerea ministrului Justiţiei, dispoziţia legiuitorului fiind una imperativă, care nu dă dreptul preşedintelui să refuze, ci doar să ia act de cerere şi să o transpună în practică prin emiterea unui act prezidenţial. De altfel, Constituţia României tocmai de aceea spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, care are dreptul să propună numirea sau revocarea lor din funcţii. Dacă la numire legea prevede că preşedintele poate refuza o propunere în mod motivat, repetăm că la revocare preşedintele are obligaţia "să o facă”.
"În nicio situaţie preşedintele nu poate fi obligat să facă acest lucru, sau alte lucruri. Toate legile sunt interpretabile, dar toate trebuie să fie interpretate cu bună credinţă. Motivele de revocare sunt prevăzute în lege şi preşedintele are dreptul să verifice dacă se încadrează sau nu", a susţinut fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, la Antena 3.
Şefa DNA a precizat vineri că va urma procedura legală şi că va răspunde punct cu punct tuturor afirmaţiilor ministrului Justiţiei. Întrebat dacă intenţionează să o cheme pe Laura Codruţa Kovesi, pentru a discuta asupra raportului, Tudorel Toader a răspuns că nu.