Înmatricularea mașinilor în Bulgaria nu mai pare o soluție chiar la îndemână, asta după ce autoritățile de la Sofia au luat o serie de măsuri, mai exact mașinile înmatriculate nu vor mai putea să circule fără asigurare de răspundere civilă mai mult de 14 zile. Cei care nu respectă regula riscă radierea mașinii și chiar dosar penal. Amenda pentru neplata în termen a asigurării este echivalentul a aproximativ 600 de lei, potrivit B1tv.
În 2015 s-a dat liber „la bulgăroaice“!
Aleşii nu au reuşit să stopeze fenomenul înmatriculărilor de maşini în Bulgaria, întrucât legea care interzicea ca autovehiculele înmatriculate în ţara vecină să poată circula doar 90 de zile în România a fost respins a fost respinsă- Astfel, legea care prevedea că autovehiculele şi remorcile înmatriculate în ţara vecină, deţinute de persoane care au domiciliul în România, pot circula pe drumurile publice maximum 90 de zile de la introducerea lor în ţară nu a fost pe placul aleşilor, care au considerat-o discriminatorie faţă de celelalte state membre ale Uniunii Europene. Ba mai mult, senatorii au susţinut că nu se poate stabili clar când a intrat acea maşină în ţară, deci cele 90 de zile nu pot fi calculate. Iniţiatorii legii voiau ca aceste autovehicule să aibă această restricţie, întrucât, explicau ei, pentru aceste maşini nu se plăteau taxe şi impozite în România.
Câte autoturisme sunt înmatriculate la vecinii noştri
Reamintim că Directia Politiei Rutiere a încercat încă de prin 2011 sa elaboreze un proiect de lege prin care sa reglementeze folosirea de catre cetatenii romani a masinilor inmatriculate in Bulgaria. Mai exact, strategia gandita este urmatoarea: nici o masina inmatriculata in Bulgaria nu va mai putea sa circule in Romania mai mult de 90 de zile intr-un an. Dupa aceasta perioada, autoturismele vor trebui inmatriculate obligatoriu in tara noastra. Schimbarile gandite vin ca urmare a numarului mare de masini inmatriculate in Bulgaria, autoturisme cu care circula unii dintre soferii romani. Potrivit estimarilor Politiei Rutiere, făcute într-adevăr prin 2011, peste 18.791 de autoturisme erau la acea dată inmatriculate la vecinii nostri, soferii romani preferand aceasta optiune din cauza taxei de poluare extrem de ridicata in Romania.
Autoturismele cu numere bulgaresti sunt foarte greu de identificat in cazul in care sunt implicate in accidente rutiere
Pentru romani, inmatricularea autoturismelor in Bulgaria pare sa fie solutia cea mai simpla, atat din punct de vedere al birocratiei cat si din punct de vedere financiar. Si, cum taxele din tara noastra sunt foarte mari, multi dintre romanii care si-au cumparat masini in ultima perioada au preferat sa profite de "chilipirul' de la vecinii nostri si sa-si inmatriculeze masina la ei. Acolo unde, potrivit cunoscatorilor, taxele sunt de zece ori mai mici de cat la noi. Potrivit unor surse din politie, schimbarea ar fi dorita si din cauza faptului ca autoturismele cu numere bulgaresti sunt foarte greu de identificat in cazul in care sunt implicate in accidente rutiere, fiind dificil de verificat asigurarea masinii respective.