Zece persoane din gruparea condusă de Paul Iova, "Regele maneliştilor”, au fost arestate de Tribunalul Bucureşti pentru săvârşirea a numeroase infracţiuni, printre care şantaj, înşelăciune şi tâlhărie calificată, alţi şase membri ai reţelei fiind plasaţi sub control judiciar. La percheziţii, procurorii au găsit bani, arme, dar şi echipamente tactice specifice forţelor de intervenţie. Prejudiciul estimat până la acest moment se ridică la aproximativ 150.000 de euro, iar 19 persoane au fost conduse la audieri.
Gruparea condusă de Paul Iova, cunoscut drept Ion Petrişor sau "Regele maneliştilor”, a acţionat ”coordonat” pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj, tâlhărie, furt calificat, înşelăciune, trafic de migranţi, contrabandă asimilată şi contrabandă, dar şi mărturie mincinoasă, operaţiunile derulându-se din 2016 până în prezent, au anunţat, marţi, procurorii DIICOT.
Potrivit procurorilor, gruparea condusă de Paul Iova, cunoscut drept Ion Petrişor sau "Regele maneliştilor”, este suspectată de comiterea mai multor infracţiuni, reţinându-se mai multe fapte.
Una dintre acestea este şantajarea unei persoane fizice pentru a le plăti suma de 2.400 de euro.
”Membrii grupului au exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane vătămate, ameninţând-o cu acte de violenţă îndreptate împotriva familiei şi a bunurilor sale, precum şi cu darea în vileag a unor înregistrări compromiţătoare, pentru a obţine de la acesta, în mod injust, o sumă de bani. În vederea realizării acestui scop, suspecţii au realizat acţiuni concertate de a intimidare a persoanei vătămate, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, aducerea de distrugeri autovehiculelor şi agresarea câinilor de pază”, anunţă procurorii DIICOT, citaţi de News.ro.
În baza acestor acte de constrângere, în decembrie 2016, persoana vătămată le-a remis membrilor grupării suma totală de 2.400 de euro, sumă ce le-a fost plătită în două tranşe, în cursul aceleiaşi zile. De asemenea, suspecţii sunt acuzaţi de tâlhărie calificată, comisă prin metoda “Maradona”. Declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, aceştia au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află ţigări provenite din contrabandă, autoturism pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia, uneia dintre persoane fiindu-i provocate leziuni ce au necesitat pentru vindecare circa 14 zile de îngrijiri medicale.
Autoturismul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, Sector 6, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia cele 50 de baxuri de ţigări, deţinute nelegal în autotursim de persoanele vătămate.
În plus, suspecţii sunt acuzaţi că au pătruns prin efracţie în locuinţa unei persoane de unde au sustras bijuterii, bunuri şi o sumă de bani, creând un prejudiciu de peste 60.000 de lei, dar şi că au înşelat o persoană de la care intenţionau să cumpere nişte porci. ”La momentul efectuării plăţii, folosindu-se de metoda «şmenului», sus-numiţii i-au înmânat persoanei vătămate 25 de bancnote de 100 de lei, care imitau bancnotele reale, însă în realitate erau hârtii fără putere circulatorie, care aveau înscrisă pe verso menţiunea «RECLAMĂ”» În tot acest timp, liderul grupului a aşteptat, pentru propria sa protecţie, într-o benzinărie situată în apropierea locului de comitere a infracţiunii”, susţin procurorii. Gruparea a înşelat şi un cetăţean bulgar cu suma de o sută de mii de euro.
”Corelativ comiterii acestor infracţiuni, membrii grupului infracţional au acţionat coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranţi, contrabandă asimilată şi contrabandă, fiind desfăşurate acte specifice, coordonate şi lipsite de echivoc în vederea pregătirii comiterii acestor infracţiuni”, mai spun procurorii.
Procurori DIICOT şi ofiţeri de la Poliţia Capitalei au făcut, marţi, 18 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Timiş, surse judiciare declarând pentru News.ro că gruparea este condusă de Paul Iova, cunoscut drept Ion Petrişor sau "Regele maneliştilor”, el fiind şi impresarul mai multor cântăreţi de manele, dar şi unul din organizatorii "Miss Piranda".