Traian Băsescu, PRIMA declaraţie după redeschiderea dosarului privind răpirea jurnaliștilor: „Un joc politic“

30 Oct 2015
Traian Băsescu, PRIMA declaraţie după redeschiderea dosarului privind răpirea jurnaliștilor: „Un joc politic“
Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat astăzi că pentru el este de neconceput cum un procuror general și un judecător pot accepta ideea că și-ar fi însușit vreun ban din operațiunea de salvare a ziariștilor români răpiți în Irak și a susținut că șeful Parchetului face "un joc politic" în cazul său.  Potrivit lui Băsescu, dovada în acest sens este faptul că nu s-a dorit începerea urmăririi penale in rem în dosarul în care Judecătoria Sector 5 a decis redeschiderea urmăririi penale împotriva sa pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Ce spune fostul preşedinte  

„Nu mi se pare normal ca în spațiul public, înainte de a face o minimă verificare, să redeschidă un dosar legat de fraude făcute cu ocazia răpirii unor ziariști în Irak. Pentru mine este de neconceput cum un procuror general și un judecător pot accepta ideea că șeful statului român și-ar fi însușit bani din operațiunea de salvare a ziariștilor. Asta arată un nivel moral extrem de scăzut la care au ajuns cei care lansează suspiciunile în spațiul public în mod oficial", a declarat Traian Băsescu, la sediul Mișcării Populare (MP).

El a adăugat totodată că nu ar fi putut concepe să ia vreun ban din suma destinată salvării ziariștilor răpiți. "Niciodată n-aș fi putut concepe ca un cent din banii destinați salvării ziariștilor sau din operațiunea din Irak să fie însușiți de mine. Este exclusă o asemenea posibilitate, cu atât mai mult cu cât în această operațiune nu s-au vehiculat bani. Este pentru mine, dacă vreți, o mare dezamăgire faptul că un procuror general al republicii a putut să pună sub semnul întrebării această realitate. Probabil, toți gândesc la nivelul moral pe care-l au. Și iată că procurorul general al României a crezut că președintele României ar putea să facă o afacere din salvarea unor cetățeni români. Ăsta e nivelul moral", a declarat președintele MP.

Traian Băsescu, URMĂRIT PENAL în dosarul răpirii jurnaliștilor români

Băsescu a completat că procurorul general ar fi trebuit să constate dacă existe probe în acest caz. "Urmărirea in rem nu-l oprea nimeni să o facă, însă este evident că domnul procuror general face un joc politic. (...) În mod categoric, în opinia mea, având în vedere gravitatea solicitării, ar fi trebuit făcută o urmărire penală in rem să vadă dacă există măcar urme care să ducă la o asemenea concluzie", a spus fostul șef al statului.

El nu a dorit să comenteze despre cine ar putea fi în spatele jocului politic pe care l-ar face procurorul general în acest caz, adăugând, însă, că este clar că șeful Parchetului General a generat "o hăituire politică" la adresa lui "prin numărul mare de dosare a căror redeschidere a cerut-o, inclusiv în cele în care erau date soluții de către Parchetul General".

Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au confirmat cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak. De asemenea, instanța a constatat ca rămasă fără obiect cererea de redeschidere a urmăririi penale față de Vasile Blaga.

Acest dosar a fost deschis după ce Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră