Reacțiile băncilor Raiffeisen și BCR la amenințarea cu boicotul din partea mediului de afaceri românesc

09 Dec 2021
Reacțiile băncilor Raiffeisen și BCR la amenințarea cu boicotul din partea mediului de afaceri românesc

După votul negativ al Austriei în privința aderării României la spațiul Schengen, mai mulți oameni de afaceri și instituții și-au anunța intenția de a suspenda orice activitate economică cu cele două bănci care au acționariat austriac. Chiar și anumiți politicieni români atinși de frustrarea nedreptății comise față de țara noastră au îndemnat la un boicot masiv asupra tuturor afacerilor austriece în românia pentru a demonstra cât de mult contează banii românești în visteria Austriei. 

De la bănci, la distribuitori de carburant, chiar și produse esențiale urmează a fi abandonate din rândul preferințelor românilor.

Nu a întârziat să apară reacția băncilor amenințate de o reducere a cifrei de afaceri.

”În contextul votului negativ pentru aderarea României la spațiul Schengen, nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinși de această decizie.

Grupul Raiffeisen Bank International, alături de Raiffeisen Bank România, ca una din cele mai importante piețe din Europa Centrală și de Est, este un promotor al valorilor democratice ce unesc comunitatea europeană și susține creșterea economică sustenabilă prin intermediul unei piețe comune bazată pe liberă circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor.

Raiffeisen Bank este o bancă locală, care finanțează și susține economia românească de 25 de ani, fiind a treia bancă din punct de vedere al creditării în piață.” Raiffeisen Bank a încercat să facă o diferență clară între deciziile politice și economice, dar această justificare nu reușește să stea în picioare în fața nemulțumilor oamenilor.

În această dimineață, banca a venit cu o nouă clarificare prin care încearcă să atragă semne de alarmă cu privire la soarta angajaților de naționalitate română: 

”Votul de ieri privind aderarea României la spațiul Schengen a animat spiritele și emoțiile din societatea noastră.

Zdenek Romanek, CEO Raiffeisen Bank, a declarat: "Susținem pe deplin aderarea României la spațiul Schengen. Am fost surprinși de decizia de astăzi. O vedem doar ca pe un rezultat intermediar. Vom continua să sprijinim demersurile autorităților pentru realizarea acestui deziderat. Raiffeisen Bank finanțează și susține economia românească de 25 de ani, ca partener puternic pentru 2 milioane de clienți persoane fizice și peste 120.000 de companii. Ne-am angajat să facem acest lucru pe termen lung împreună cu cei 4900 de angajați din toată țara".

Chiar și CEO-ul BCR încearcă să atragă înțelegere menționând numărul de angajați români care lucrează în toate sucursalele române:

"Erste Group este o companie europeană – și, în special, o companie din Europa Centrală. Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susținem Europa și apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România.

Susținem o Europă puternică și susținem o Uniune Europeană puternică. Și suntem convinși că numai o Uniune Europeană unită poate fi o Uniune Europeană puternică. Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toți cetățenii UE au aceleași drepturi și obligații. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spațiul Schengen.

Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. România și Austria au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună. Sociale, culturale și, bineînțeles, și economice. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, iar România este, la rândul ei, o piață de export foarte importantă pentru companiile austriece.

Un drept de veto este cea mai puternică poziție pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot. Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas cu mare atenție și respectăm faptul că trebuie să ia în considerare și preocupările de securitate. Unitatea nu înseamnă că toți partenerii trebuie să fie întotdeauna de aceeași părere, fără nicio discuție. Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecințe foarte palpabile pentru milioane de cetățeni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluții viabile. La nivelul Erste Group, ne dorim și ne vom aduce contribuția la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile să își asume responsabilitatea pentru a găsi o soluție." - a declarat pe rețelele de socializare Willi Cernko, CEO Erste Group.

Ambele bănci încearcă să-și delimiteze afacerile de deciziile guvernului austriac, însă nemulțumirea resimțită de guvernanți, oameni politici, români din țară și cei de afară, va cântări destul de mult în următoarele zile și ne așteptăm la noi refuzuri de a mai lucra cu companiile austriece.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră