Nimic nou sub soare: MCV-ul îi critică dur pe parlamentari. De ce este 2016 an de test pentru sistemul judiciar din România

27 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
Nimic nou sub soare: MCV-ul îi critică dur pe parlamentari. De ce este 2016 an de test pentru sistemul judiciar din România

 

De raportul MCV ar putea depinde o eventuală schimbare a poziției Germaniei față de aderarea României la Schengen, în măsura în care extinderea spațiului european de liberă circulație rămâne de actualitate. Mecanismul de Cooperare şi Verificare reprezintă un proces de verificare regulată a progreselor pe care România şi Bulgaria le înregistrează în reforma sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei şi crimei organizate. De asemenea, raportul atrage atenția numirile la vârful sistemului judiciar trebuie făcute în baza unei proceduri transparente, pentru a consolida independența justiției. În ceea ce privește alegerile de la CSM, se atrage atenția că și acestea trebuie organizate în mod transparent.  De asemenea, raportul face referire și la protestele din noiembrie 2015 și arată că acestea demonstrează că lupta împotriva corupției și reforma sistemului judiciar sunt importante pentru români.

Parlamentul, cele mai multe critici

Raportul MCV publicat miercuri este unul pozitiv pentru România, fiind lăudată activitatea instituţiilor judiciare, ANI, DNA, ÎCCJ şi CSM, cele mai multe critici fiind la adresa Parlamentului, în special pentru neridicarea imunităţii unor parlamentari, dar şi a Avocatului Poporul, potrivit mediafax.ro. Parlamentul primeşte cele mai multe "bile negre" în raportul MCV pentru România, publicat miercuri. Una dintre nemulţumiri vizează nerespectarea de către Parlament a hotărârilor Curţii Constituţionale care a dat, în 2014, o serie de decizii pornind de la posibile amendamente la Constituţie, la modificări ale codurilor penale sau referitor la incompatibilităţi.

"Judecătorii şi procurorii au respectat în mod constant deciziile Curţii. Deşi unele decizii au reprezentat o provocare pentru sistemul de justiţie, necesitând adaptarea metodelor de lucru, îmbunătăţirea respectului pentru drepturile fundamentale este percepută ca un pas important în consolidarea şi modernizarea sistemului de justiţie”, se arată în raport, precizându-se că în timp ce Ministerul Justiţiei a modificat în timp legile în urma unor decizii ale CC, există "cazuri clare unde Parlamentul nu a respectat deciziile CC", un exemplu dat în raport fiind cel al senatorului PNL Akos Mora.

Comunicatul de presă al Comisiei Europene poate fi consultat la această adresă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră