Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Consiliului de Administrație al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), Gabriel Dumitrașcu, într-o conferință de presă.
"Începând de acum, RADET nu mai poate cheltui nicio sumă. A ajuns să cheltuiască peste 90% din execuția bugetară a anului anterior. Legea prevede că peste acest cuantum nu mai poți cheltui nicio sumă până la aprobarea bugetului. Chiar dacă luni se aprobă un împrumut de trezorerie către CGMB, acești bani nu vor putea fi virați în conturile RADET în lipsa unei prevederi într-un buget de venituri și cheltuieli aprobat. Este încă o necesitate pentru a aproba acest buget de venituri și cheltuieli", a declarat Dumitrașcu.
Potrivit acestuia, CGMB trebuie să aprobe bugetul de venituri și cheltuieli al RADET.
"Propunerea pe ordinea de zi revine primarului general, aprobarea revine Consiliului General. În momentul de față, nu există propus acest subiect pe ordinea de zi a CGMB. Sistemul va mai funcționa inerțial încă vreo săptămână, dar, dacă într-o săptămână nu se găsește o cale de rezolvare, de aprobare a bugetului, sistemul nu are cum să funcționeze la nesfârșit", a explicat președintele CA al RADET, conform Agerpres.
El a atras atenția că în fiecare zi sunt avarii. "Ai nevoie începând de la combustibil, electrozi, materiale și așa mai departe, nu ai cum să procuri aceste elemente pentru a face intervențiile", a spus Dumitrașcu.
Dumitrașcu a menționat că există o datorie veche, din perioada 2007 — 2011, a Ministerului de Interne către RADET.
"Această obligație a fost plimbată de-a lungul anilor, a fost amânată și, dacă vă veți uita pe grafice, veți constata că această datorie, de altfel în baza unui act normativ, Ordonanța 36/2005, această datorie de 715 milioane de lei a atârnat greu în consolidarea datoriei generale a RADET către furnizorii de agent termic", a susținut Dumitrașcu.
El a precizat că în acest sens s-a adresat deja Ministerului Dezvoltării, instituția care a preluat această obligație de la Ministerul de Interne.
"În același timp, am făcut apel la primarul general ca, dincolo de împrumutul de trezorerie ce se va aproba sper luni, să găsim o cale de recuperare a celor 236 de milioane de lei asumate prin protocol de Primăria Capitalei, dar neplătite. Cel puțin aceste două creanțe majore, care cumulat sunt mai mari de 900 de milioane de lei, ar putea constitui un balon de oxigen și pentru RADET și pentru ELCEN și pentru ceilalți furnizori de agent termic, în măsura în care responsabilii găsesc de cuviință și găsesc o cale de plată a acestor sume. Dacă aceste sume ar intra în conturile RADET, consider că am putea sta liniștiți până la primăvară", a mai spus Dumitrașcu.