Proteste în Piața Victoriei. Ciocniri între jandarmi și grupuri violente de manifestanți (VIDEO)

01 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Proteste în Piața Victoriei. Ciocniri între jandarmi și grupuri violente de manifestanți (VIDEO) Galerie foto (2)

UPDATE ORA 00.06 Jandarmii au reținut șase persoane care au fost agresive

Jandarmii care au intervenit la protestul din Piața Victoriei, miercuri seară, au reținut șase persoane, pe care le-au condus la secția de Poliție, a anunțat, pentru AGERPRES, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

El a precizat că activitatea jandarmilor este în desfășurare pentru restabilirea ordinii publice în Piața Victoriei.

Până în acest moment, doi jandarmi și doi civili au fost răniți ușor și duși la spital.

Potrivit sursei citate, există în zona protestului mici grupuri izolate de persoane care se manifestă agresiv.

Jandarmeria Română a făcut apel la calm și le-a cerut protestatarilor care manifestă pașnic să se distanțeze de grupurile de persoane care folosesc materiale pirotehnice și aruncă cu obiecte contondente în direcția jandarmilor.

UPDATE 22.37 Ciocnirile dintre jandarmi și unii dintre protestatari s-au soldat cu patru răniți ușor, doi jandarmi și doi manifestanți, a precizat Raed Arafat, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

UPDATE 22.48 - Apelul Jandarmeriei - Părăsiți Piața Victoriei

„Asupra cordoanelor de jandarmi au fost executate violenţe, iar acum mesajul pe care eu îl transmit este ca toate persoanele să părăsească Piaţa Victoriei, au fost violenţe asupra jandarmilor. Vom folosi materialele din dotare. Pentru siguranta lor, trebuie este să folosească căile de evacuare şi să părăsească zona în care au loc aceste violenţe. Avem echipe in teren, sunt multiplicatori de mesaje.

Este important ca oamenii de bună credinţă să se delimiteze. În special cei care au venit cu copii să se delimiteze de zona în care au loc violenţe, ca să nu fie afectaţi de măsurile pe care le vom lua în acele zone”, a declarat Georgian Păun, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

 

UPDATE ORA 22.40 Incidente violente între jandarmi și un mic grup de manifestanți

Un grup violent de manifestanți a atacat cu petarde jandarmii, forțând ieșirea acestora din dispozitiv și riposta cu gaze lacrimogene. Acțiunea violentă a fost contestată vehement de marea majoritate a protestatarilor, care manifestau pașnic.

UPDATE ORA 21:00

În Bucureşti, numărul protestatarilor a depăşit 100.000. Numărul manifestanţilor creşte şi în alte oraşe din ţară unde sunt organizate proteste. Circa 200.000 de oameni protestează la nivelul ţării la această oră. Sunt organizate proteste şi în diaspora.

Într-un gest fără precedent, şase ţări partenere ale României în Uniunea Europeană şi NATO au transmis o scrisoare comună în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la acţiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele înregistrate în ultimii zece ani de România în privinţa statului de drept şi în lupta împotriva corupţiei.

CITIŢI AICI DESPRE CONŢINUTUL ACESTEI SCRISORI.

UPDATE ORA 19:43

Importante forțe de ordine ale Jandarmeriei sunt prezente la protestul din Piața Victoriei, la Guvern, și au instalat garduri în fața sediului Executivului, asigurând o zonă tampon între manifestanți și gard. Circa 40.000 de persoane se află în Piața Victoriei, au declarat pentru AGERPRES reprezentanți ai Poliției Rutiere.

Reprezentanți ai Jandarmeriei au precizat, pentru AGERPRES, că a fost mărit efectivul forțelor de ordine în zona protestului.

Manifestația se desfășoară pașnic. 

Oamenii au venit cu pancarte pe care scrie: "Guvern Penal, pericol social", "Fără amnistie, e epidemie, e ciuma roșie", "Guvern asasin al democrației", "Mafia e în Guvern", "Iubirea de țară, în stradă se măsoară". 

Câțiva bat la tobe, fluieră, se flutură steaguri tricolore. Se strigă: "Abrogați și plecați!", "Demisia!", "Hoții, hoții!".

Traficul rutier este închis în Piața Victoriei, astfel că zona nu mai poate fi tranzitată.

UPDATE ORA 19:00

În Bucureşti sunt deja 20.000 de protestatari, care au blocat Piaţa Victoriei, unde se află sediul Guvernului. Mobilizarea continuă, pe reţelele de socializare. Protestele se organizează şi în alte oraşe ale ţării.

Jandarmii au legitimat și sancționat trei persoane care consumau băuturi alcoolice în Piața Victoriei, în urma unei sesizări primite din partea unor participanți la protest, a declarat, pentru AGERPRES, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Doi dintre cei sancționați au primit amendă de 100 de lei, iar al treilea, avertisment.

Polițiștii rutieri au luat decizia să restricționeze și să devieze traficul pe mai multe artere ce converg în Piața Victoriei, pentru protecția manifestanților și a șoferilor care doresc să circule în zonă, a declarat, pentru AGERPRES, Ovidiu Munteanu, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Potrivit acestuia, în prezent, se circulă doar pe sensul dinspre Romană pe bulevardul Lascăr Catargiu către Piața Aviatorilor, în rest, dinspre Iancu de Hunedoara spre Piața Victoriei și dinspre bd.Kiseleff spre Piața Victoriei nu se circulă. 

 

Câteva sute de persoane protestează de miercuri dimineață în fața Guvernului față de deciziile luate de Guvern cu privire la modificarea și completarea Codurilor penale, dar și la grațierea unor pedepse.

Protestatarii au început să se strângă în Piața Victoriei în jurul orei 09,00. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că numărul acestora era estimat la aproximativ 300 — 400 de persoane. Între timp, numărul acestora a crescut şi continuă să crească.

"Nu au fost înregistrate incidente, jandarmii sunt mobilizați să mențină ordinea publică în zonă", a spus Enache.

Se scandează "DNA, DNA să vină să te ia", "Hoții, Hoții", "Jos Guvernul".

Jandarmeria, pe măsură ce creşte numărul participanţilor la proteste, îşi sporeşte numărul cadrelor prezente. Sunt jandarmi dispuşi la vedere, cât şi în spatele Guvernului. Cei care s-au adunat în faţa Guvernului spun că punctul maxim al acestui miting va fi atins după-amiază.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curții Constituționale pentru a se constata existența unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. 

Peste 10.000 mii de manifestanţi au cerut, azi noapte, în Bucureşti demisia Guvernului.

După anunţul privind modificările la legislaţia penală făcut de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, în jurul orei 22:00, Piaţa Victoriei s-a umplut de manifestanţi.

În scurt timp, intrările în Guvern au fost blocate. Câţiva manifestanţi au tras de porti şi au aruncat cu zăpadă în jandarmi. Spiritele s-au calmat rapid, iar incidentele au rămas izolate.

Protestul s-a încheiat după ora 03:00. Jandarmeria a anunţat că manifestaţia a decurs fără probleme şi nimeni nu a fost sancţionat.

Proteste au fost, marţi, şi la Cluj, Timişoara, Sibiu, Iaşi,  Braşov, Baia Mare, Craiova, Constanţa, Alexandria, Botoşani, Bistriţa, Satu Mare, Ploieşti.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră