Potrivit propunerii legislative, dacă amenda este plătită în 48 de ore, cei care au rămas şi fără permis de conducere îl vor primi înapoi mai repede. De exemplu, dacă permisul a fost reţinut pentru trei luni de zile, îl pot recupera după o lună şi jumătate. Iniţiatorii spun că, astfel, vor să îi convingă pe români să îşi achite cât mai repede amenzile.
„Am luat prin sondaj câteva primării... Marea surpriză a fost că restanţele la plata amenzilor de circulaţie din totalul restanţelor impozitelor, taxelor neîncasate la aceste primării se situează în jurul a 40 la sută din total restanţe”, spune Marius Obreja, senator PNL, iniţiatorul legii, potrivit Digi 24.
Câţi români plătesc amenzile rutiere
Odată cu majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 mai 2016 se vor majora și amenzile de circulație. Aceasta deoarece valoarea punctului amendă este calculată în funcție de salariul minim, urmând să ajungă la 125 lei, de la 105 lei în prezent. Creșterea este de aproape 20%. Oficialii de la Rutieră au susţinut de-a lungul timpului că în ţara noastră nu există o strategie concretă de colectare a amenzilor aplicate conducătorilor auto. Potrivit statisticilor, doar 26% din şoferii români îşi plătesc amenzile rutiere. În timp ce în Olanda, banii colectaţi din amenzile date conducătorilor auto ajung undeva la 98%, iar în Bulgaria la 68%.