Presa din Costa Rica scrie despre condamnarea Elenei Udrea. Cotidianul La Nacion, care i-a mai dedicat articole fostului ministru român, scrie că acum Direcţia Generală pentru Imigraţie trebuie să constate care este situaţia de fapt, să evalueze acţiunile din ţara în care persoana a fost condamnată, adică în România, dacă se emite un mandat de arestare internaţional, o alertă prin Interpol etc, pentru a vedea care dintre ele corespunde legislaţiei din Costa Rica.
"Singura acţiune migratorie înregistrată în privinţa acestei europene este intrarea în ţară la 7 februarie, la ora 16:31, prin aeroportul internaţional Juan Santamaria, adică de peste patru luni.
Udrea, care are 44 de ani, a anunţat la sfârşitul lunii februarie că a solicitat statut de refugiat politic în Costa Rica, pentru că se consideră o victimă a unui proces politic.
Fostul ministru al Turismului din România a fost considerată, la vremea ei, una dintre cele mai influente persoane din România", scrie La Nacion.
Fostul ministru Elena Udrea, condamnată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul "Gala Bute", a fost dată oficial în urmărire generală de Poliţia Română, care a postat pe site o fotografie a acesteia, după ce poliţiştii au solicitat instanţei, marţi seară, emiterea unui mandat european de arestare şi a unei cereri de urmărire internaţională.
Elena Udrea se află în Costa Rica, unde susţine că a primit statutul de refugiat.
Miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că extrădarea Elenei Udrea se poate face chiar dacă România nu are tratat bilateral cu Costa Rica, precizând că durata extrădării ţine de legislaţia din această ţară, informează agerpres.ro.
Toader a precizat că până la acest moment Ministerul Justiţiei nu a primit niciun document referitor la solicitarea de extrădare, dar că instituţia va comunica în fiecare moment stadiul în care se află, scrie News.ro.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o definitiv, marţi, pe Elena Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
"Presa din România o numeşte blonda lui Băsescu, cu referire la fostul preşedinte de centru-dreapta (2004-2014). Timp de mai mulţi ani, originea averii lui Udrea a făcut obiectul a numeroase suspiciuni,
Acum, după reconfirmarea sentinţei din țara sa, va trebui de asemenea să restituie 900 de mii de euro primiți ca șpagă de la doi oameni de afaceri, dar și peste 8 milioane de lei (1,7 milioane euro), cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism.
Deja condamnată în primă instanță în martie 2017, fostul ministru a făcut apel, dar sentința sa a fost confirmată marți de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
În cadrul aceluiași caz, fostul președinte al federației de box din România, Rudel Obreja, a fost condamnat la cinci ani de închisoare", mai scrie La Nacion.
Dosarul „Gala Bute” a ajuns la Înalta Curte în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală și spălare de bani, scrie Ziare.com. În esență, cazul a privit modul în care Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a plătit servicii de promovare a României cu ocazia organizării Galei Internaționale de Box profesionist. În timpul anchetei au fost descoperite și alte fapte de corupție.
Elena Udrea a fost gasita vinovată pentru trei infracțiuni de luare de mită (pentru fiecare infracțiune a primit câte 4 ani, 5 ani și 6 ani) și pentru o infracțiune de abuz în serviciu (pentru care a fost condamnată la 6 ani). Fosta ministră a fost achitată pentru infracțiunea de tentativă de deturnare de fonduri europene.