Dr. Raed Arafat a anunțat că proiectul acestor puncte de prim-ajutor, profesionalizate, ale SMURD, este unul de concepție românească și că au fost amenajate în principalele stațiuni de pe litoral unde au fost înregistrate cele mai multe situații de urgență din ultimii cinci ani, respectiv în Mamaia, Costinești, Eforie Nord și Neptun.
În context, Raed Arafat a reiterat faptul că pe parcursul sezonului estival 2016 principala preocupare a IGSU și ISU este să prevină evenimentele și riscurile la care pot fi supuși turiștii de pe litoral. În acest sens personalul operativ din județul Constanța a fost suplimentat cu peste 350 de pompieri, dislocați din 10 județe, împreună cu tehnica specifică de intervenție în caz de necesitate.
În zonele intens circulate din municipiul Constanța, vor fi înființate nouă puncte de lucru temporare, încadrate cu câte o autospecială de stingere cu apă și spumă, suplimentar față de cele 10 subunități de intervenție existente în prezent și alte 10 echipaje pe prim-ajutor SMURD și unul de terapie intensivă vor activa în localitățile județului Constanța.
Șeful DSU a precizat că s-a făcut un pas înainte în sensul în care vor fi echipaje suplimentare direct pe plajă și direct în apă, folosind ambarcațiunile care au fost achiziționate anul trecut prin fonduri structurale. De asemenea, pe lângă cele două ambarcațiuni mari de căutare-salvare va mai fi o ambarcațiune la Lacul Siutghiol. Pe lângă aceste ambarcațiuni mari, care au fost operaționalizate cu sprijinul Pazei de Coastă, mai sunt ambarcațiuni rapide de intervenție care sunt amplasate pe parcursul plajelor.
"Ce sperăm să realizăm prin acest proiect? Să reducem timpii de reacție, să salvăm mai mulți oameni. Din păcate înecuri avem în fiecare an, numărul lor este unul semnificativ, motiv pentru care acum o să analizăm comparativ ce a fost, cu ce va fi și să vedem dacă reușim să salvăm oameni în plus. În același timp oamenii pot să obțină un sfat sau să ajungă ei la punctul de prim-ajutor și de aici se poate lua legătura cu unitatea de primiri urgențe și să se decidă dacă este necesar transferul la spital sau nu, sau ce trebuie să fie făcut. Șenilatele vor ajuta la intervenția rapidă chiar pe plajă, pentru că, de exemplu, acest punct deservește o plajă de aproape 700 de metri, iar să te duci cu truse cu tot, să fugi 300 de metri, când ajungi la pacient ești deja obosit. Au făcut simulări colegi și veți vedea că cei care vor lucra pe plajă sunt altfel echipați, nu sunt echipați cu echipamente de protecție grele, sunt echipați cu echipamente de protecție ușoare, specifice locului și zonei în care vor activa", a declarat dr. Arafat.