Un chirurg cardiac spune că „probabil a salvat viața” unui bebeluș, efectuând o „operație în premieră în lume”, folosind celule stem din placente, anunță BBC.
Profesorul Massimo Caputo de la Bristol Heart Institute a folosit injecții cu celule stem pentru a corecta defectul cardiac al bebelușului Finley. El speră să dezvolte tehnologia astfel încât copiii născuți cu boli cardiace congenitale să nu aibă nevoie de atâtea operații.
Finley, care are în prezent doi ani, este „un băiețel care crește fericit”. Dar s-a născut cu arterele principale din inimă în sensul greșit și la doar patru zile a suferit prima operație pe cord deschis la Spitalul Regal pentru Copii din Bristol. Din păcate, intervenția chirurgicală nu a rezolvat problema, iar funcția sa cardiacă s-a deteriorat semnificativ, partea stângă a inimii suferind de o lipsă severă a fluxului sanguin.
Mama lui, Melissa, din Corsham, în Wiltshire, a spus: „Am fost pregătiți de la început că șansele ca el să supraviețuiască nu erau bune. „După 12 ore, Finley a ieșit în sfârșit din operație, dar avea nevoie de o mașină de bypass pentru inimă și plămâni pentru a-l menține în viață, iar funcția inimii lui s-a deteriorat semnificativ.”
După săptămâni la terapie intensivă, se părea că nu există nicio modalitate convențională de a trata boala lui Finley și se baza pe medicamente pentru a-și menține inima. Dar s-a încercat o nouă procedură, implicând celule stem dintr-o bancă de placentă.
Profesorul Caputo a injectat celulele direct în inima lui Finley, în speranța că vor ajuta la creșterea vaselor de sânge deteriorate. Așa-numitele celule „alogene” au fost crescute de oamenii de știință de la Royal Free Hospital din Londra, iar milioane dintre ele au fost injectate în mușchiul inimii lui Finley.
Celulele alogene au capacitatea de a crește în țesut care nu este respins și, în cazul lui Finley, au regenerat mușchiul cardiac deteriorat.
„Am întrerupt toate medicamentele pe care le lua, l-am scos de pe ventilație”, a spus prof Caputo. „A fost externat din ATI și acum este un băiețel care crește fericit.”
Folosind o bio-imprimantă, o schelă de celule stem este realizată pentru a repara anomaliile valvelor din vasele de sânge și pentru a repara găurile dintre cele două camere principale de pompare ale inimii. Țesutul artificial este folosit în mod normal la bebeluși pentru reparații cardiace, dar poate eșua și nu crește cu inima, așa că pe măsură ce copiii cresc, au nevoie de mai multe operații.
Profesorul Caputo speră că un studiu clinic asupra plasturilor va avea loc în următorii doi ani, după lucrări de laborator de succes. Testarea plasturilor cu celule stem oferă speranță pacienților precum Louie din Țara Galilor, care are o serie de defecte cardiace congenitale.
Tânărul de 13 ani din Cardiff a suferit prima sa operație pe cord deschis cu profesorul Caputo la doar două săptămâni și apoi din nou la vârsta de patru pentru a înlocui materialul care i-a fixat inima.
Dar pentru că materialele nu sunt complet biologice, acestea nu pot crește odată cu el și are nevoie de operații repetate.
Ca și Louie, în fiecare zi în Marea Britanie, în jur de 13 bebeluși sunt diagnosticați cu o malformație cardiacă congenitală - o afecțiune cardiacă care se dezvoltă înainte de a se naște copilul, potrivit British Heart Foundation.
Deoarece materialele folosite pentru fixarea inimii pot fi respinse de sistemul imunitar al pacientului, ele pot provoca cicatrici la nivelul inimii care pot duce la alte complicații și se pot descompune treptat și eșuează în doar câteva luni sau ani.
Prin urmare, un copil ar putea fi nevoit să treacă prin aceeași operație cardiacă de mai multe ori de-a lungul copilăriei - aproximativ 200 de operații repetate pentru defecte cardiace congenitale sunt efectuate în fiecare an în Marea Britanie.
Louie speră că descoperirea înseamnă că numărul de operații cu care se confruntă va fi redus semnificativ datorită tehnologiei cu celule stem și țesuturilor capabile să crească odată cu corpul său. „Nu-mi place să am proceduri”, a spus el.
„Nu este bine pe termen lung, știind că la fiecare doi ani am nevoie de o operație, așa că m-ar face mult mai relaxat”.
Profesorul Caputo și echipa sa spun că tehnologia cu celule stem ar putea economisi sistemul medical aproximativ 30.000 de lire sterline pentru fiecare operație care nu mai este necesară, economisind milioane de lire sterline în fiecare an.
Dr. Stephen Minger, expert în biologia celulelor stem și director al SLM Blue Skies Innovations Ltd, a aplaudat cercetarea.
El a spus: „Majoritatea studiilor de care sunt conștient la adulții cu disfuncție sau insuficiență cardiacă arată doar beneficii terapeutice minime cu transfuzia de celule stem.
„Sunt fericit că echipa clinică va continua să facă un studiu clinic standard care ar trebui să ne spună dacă acesta a fost un succes „unic” și, de asemenea, să ne ofere o mai bună înțelegere a mecanismelor din spatele acestui lucru.