Executivul a decis ca persoanele care deţin construcţii şi amenajări fără autorizaţie de securitate la incendiu vor putea obţine acest document până cel târziu 30 iunie 2017. Vestea proastă este că până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu rămâne în exclusivitate beneficiarilor investiţiilor.
Astfel, Guvernul a prorogat termenul în care persoanele cu responsabilităţi legale au obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu până la data de 31 decembrie 2016, perioadă în care acestea nu sunt sancţionate contravenţional.
În urma unor analize, s-a constatat că în cele 4 luni până la expirarea termenului stabilit, chiar dacă se păstrează acelaşi ritm de avizare/autorizare, nu toţi proprietarii/deţinătorii construcţiilor vor putea atinge obiectivul propus.
Prin prelungirea termenului cu o jumătate de an, Executivul a urmărit şi reducerea riscului de nerespectare a termenelor de obţinere a avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu de către cei care nu s-ar încadrat în termenul actual, dar şi acordarea unei perioade mai mare de timp în care solicitanţii să facă lucrările necesare obţinerii acestui autorizaţiei de securitate la incendiu.
Conform Legii 307/2016, obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente.
Guvernul precizează însă că în timpul controalelor de prevenire, personalul ISU poate opri funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor dacă constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, conform criteriilor stabilite de normele în vigoare.