Ana-Maria şi Miruna sunt cele mai bune prietene. Ambele studiază la Liceaul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti şi sunt pe clasa a zecea. Dincolo de prietenia care le leagă, cele două tinere mai au o pasiune comună – pasiunea pentru tehnologie.
Mânuşa cu senzori a fost proiectul pentru care au primit medalia de aur la INFOMATRIX 2015. Au muncit mai bine de 6 luni la această mânuşă care se poate dovedi extrem de utilă în cazul recuperărilor semiparezelor. Practic, cu ajutorul acestei mânuşi, medicul va şti dacă exerciţiile de recuperare ale pacientului funcţionează, ce anume trebuie remediat, unde mai trebuie muncit.
Mânuşa cu senzori a fost folosită deja în teste clinice la Clinica de Reabilitare Medicală de la Filantropia. „Medicii au spus că este foarte bine că s-a gândit cineva şi la asta”, răspune Miruna la întrebarea legată de cum au primit medicii mânuşa lor.
Un alt proiect la care Ana şi Miruna au muncit este cilindrul cu senzori. Acesta poate fi folosit la fel, în reabilitare medicală. Instrumentul poate monitoriza o serie de proceduri de reabilitare care nu pot fi realizate cu mânuşa cu senzori. Practic, din modul în care bolnavul operează cu cilindrul, medicul poate evalua progresele şi problemele pacienţilor cu semipareze.
Următorul concurs la care se vor prezenta cu cele două proiecte este Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie de la Suceava (ROSEF) 2015.
“Dacă trecem de ROSEF ne calificăm la INTEL şi plecăm în SUA. Eu sunt convins că fetele vor ajunge în SUA”, spune Mircea Ignat, cel care coordonează toată munca fetelor.
Lui Mircea Ignat, doctor inginer la Departamentul de Mincro-Nano Electrotehnologii, i-au trecut prin laboratoare serii întregi de tineri. A câştigat multe concursuri şi este convins că România este o sursă nesecată de talente.
Spune că este o prejudecată faptul că fetele ar putea fi mai puţin talentate la tehnologie. 7 dintre cursanţii săi au plecat deja din ţară.
„Am făcut acest Centru de Excelenţă în spirit de revoltă. Au fost cazuri în care tineri care s-au întors în ţară cu diplome Harvard au avut neplăcerea ca aceste diplome să nu fie recunoscute. Am ajuns la convingerea că, tezaurul acesta (n.red. tinerii talentaţi) este mai bine să râmănă în străinătate”, spune Mircea Ignat
Nici Ana şi nici Miruna nu se gândesc să urmeze o facultate în România. Ana îşi doreşte să studieze în Anglia inginerie medicală. Şi Miruna vrea să plece tot în Anglia, dar la Medicină.
„Nu vreau să nu mă mai întorc în ţară. Nu spun asta. Vreau doar să studiez acolo. Ulterior, mai vedem”, spune Ana.
Până să plece la studii în Anglia, Ana-Maria Tudoarche şi Miruna Ojoga mai au premii de câştigat şi proiecte de terminat. Toate, pentru România.