Povestea băiatului care nu renunță la luptă: de la dizabilitate la o viață normală cu ajutorul unui braț construit din piese Lego

04 Noi 2022
Povestea băiatului care nu renunță la luptă: de la dizabilitate la o viață normală cu ajutorul unui braț construit din piese Lego

M-am născut cu sindromul Poland, o boală care a împiedicat formarea brațului drept și a mușchilor pectorali. Am fost agresat la școală. Oamenii spuneau lucruri de genul: „Nu e vina ta că te-ai născut așa, este vina mamei tale.” Sau mi-a cerut să prind o minge cu mâna dreaptă. Comentarii stupide care nu m-ar afecta acum, dar pe atunci au lovit foarte tare.

M-aș juca mult cu Lego când eram copil. Am primit primul meu kit când aveam cinci ani. Părinții mei și-au dat seama că este o modalitate grozavă de a-mi îmbunătăți dexteritatea. Am continuat, construind avioane și mașini. Am construit chiar și o chitară.

Eram obsedat de videoclipurile de pe internet despre Lego Technic – o gamă mai avansată – și cum să-l folosesc pentru a construi lucruri precum armele care împușcă benzi de cauciuc. Când aveam nouă ani, mi-am construit primul braț protetic de la Lego Technic. Prima mea proteză a fost o cutie simplă în care îmi puteam introduce brațul cu ușurință.

Mi-am pierdut interesul pentru Lego de câțiva ani, dar când aveam 17 ani l-am luat din nou și am făcut o altă proteză pe care am numit-o MK-1, care avea degete, un motor și un senzor de presiune. Avea o articulație mobilă a cotului și un dispozitiv de prindere care putea ridica lucrurile.

Înainte de a-mi construi primul braț, am decis deja că nu am nevoie de o proteză. Părinții mei și cu mine ne-am gândit să obținem unul cu câțiva ani mai devreme, dar mi-am dat seama că erau foarte scumpe și nu erau furnizate de guvern. Așa că m-am gândit, poate nu am nevoie de unul pentru că mă descurc foarte bine. Arăt puțin diferit, dar e în regulă. Este oarecum ironic că nu folosesc protezele, dar când am început să le fac, deja m-am adaptat la starea mea. Le fac pentru că este distractiv.

De atunci am făcut mai multe versiuni noi. Cel mai recent model al meu, MK-V, este cel mai avansat și mai confortabil de până acum. Are o unitate de control care poate trimite si primi comenzi de la senzorii de pe brat catre motoare, cu cabluri care se contracta ca muschii.

Mi-am numit protezele MK în omagiu super-eroului de benzi desenate Iron Man și costumele sale de armură MK. Creațiile mele sunt foarte puternice și robuste. Am vrut să verific cât de ușor este să spargi o proteză, așa că am început să o lovesc de un perete – peretele a fost deteriorat.

Am făcut un videoclip despre creațiile mele și a devenit viral. La 23 de ani, sunt deținătorul recordului mondial Guinness pentru că am fost prima persoană care și-a construit propriul braț protetic complet funcțional folosind cărămizi Lego. S-a făcut un documentar despre mine și tatăl meu și tocmai am scris o carte despre viața mea.

Am un canal YouTube, Hand Solo, unde partajez videoclipuri cu munca mea pentru ca alții să poată învăța. Eram puțin îngrijorat să folosesc numele Star Wars, dar tatăl meu a scris o scrisoare către Disney, care deține drepturile, explicând situația mea și a fost de acord să mă lase să păstrez numele.

Mulți oameni nu au resursele pentru a cumpăra o proteză, deoarece acestea pot fi foarte scumpe. Unele proteze sunt mai ieftine decât altele, dar modelele avansate de top pot costa la fel de mult ca un Aston Martin. Deci scopul meu este să încerc să fac unele care să fie mai accesibile. În prezent studiez bioingineria și, prin studiile mele, sper să ajut mai mulți oameni.

Când aveam 19 ani, părinții unui băiat de opt ani cu focomelie îmi văzuseră munca și m-au contactat pentru a mă întreba dacă îi pot construi o proteză. Brațele și picioarele lui sunt subdezvoltate ca parte a stării sale, așa că am făcut două proteze de brațe folosind unități Lego care costă doar 15 EUR. Zâmbetul lui când le-a folosit pentru prima dată a fost foarte încurajator. Am avut multe solicitări de a face proteze, dar trebuie să petrec timp gândindu-mă la design și utilitate.

Nu-mi place nedreptatea în viață, cum ar fi bullying-ul sau faptul că cineva poate fi nevoit să plătească până la 100.000 de euro pentru o proteză. Oamenii nu ar trebui să plătească atât de mult - nu este un lux.

Pentru mine, creațiile mele nu spun neapărat povestea cum mi-am depășit condiția cu Lego; vorbesc despre cum am depășit bullying-ul și cum am fost supărat aproape în fiecare zi la școală. Acum mă simt ca și cum aș fi Thor, iar creațiile mele protetice sunt ciocanul meu, relatează The Guardian.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră