Peste 3400 de pompieri şi 6500 de poliţişti, scoşi în stradă să lupte cu iarna

05 Ian 2017 | scris de Mara Răducanu
Peste 3400 de pompieri şi 6500 de poliţişti, scoşi în stradă să lupte cu iarna

În completarea acestora, pot interveni încă 6.800 de salvatori militari. Totodată, au fost dislocate în zonele vizate 18 echipaje cu autospeciale și șenilate și la eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, inspectoratele pentru situații de urgență sunt pregătite să intervină cu cele 34 autovehicule șenilate cu capacitate mărită de trecere. În sprijinul acestora, pot fi solicitate alte șapte astfel de mijloace ale CNAIR, în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituții.

Potrivit sursei citate, la misiunile de salvare pot fi utilizate 29 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 27 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD.

IGSU precizează că în județele unde există posibilitatea producerii fenomenului de zăpor, echipaje ISU monitorizează cursurile de apă pentru identificarea și eliminarea potențialelor stări de pericol pentru comunități.

În scopul optimizării misiunilor de răspuns, la nevoie, IGSU poate disloca și alte detașamente de salvatori și utilaje specifice în sprijinul unităților din județele afectate, din cadrul inspectoratelor care nu se află sub atenționări de vreme rea.

Pompierii recomandă populației ca, înainte de plecarea la drum, să se asigure că sistemul de încălzire funcționează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip etc.) și să se urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice și recomandările autorităților centrale și locale. Evoluția situației din teren este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Peste 6.500 de polițiști vor acționa suplimentar

Peste 6.500 de polițiști vor acționa suplimentar față de efectivul curent, înBucurești și în 25 de județe aflate sub avertizare de cod galben și cod portocaliu deninsori însemnate cantitativ și viscol puternic, pentru prevenirea și gestionareasituațiilor de risc.

Începând de astăzi, peste 6.500 de polițiști de la nivelul județelor afectate de avertizărilemeteorologioce de cod galben și cod portocaliu vor acționa suplimentar pentru siguranțatraficului rutier și pentru prevenirea și gestionarea evenimentelor negative rezultate dinînrăutățirea vremii. Din totalul polițiștilor angrenați în activitățile zilnice, în București și în cele 25 de județepentru care au fost anunțate ninsori însemnate cantitativ ori viscol puternic, 4.800 sunt dela ordine publică, 1.000 de la rutieră, iar restul sunt de la celelalte structuri. Poliţia Română recomandă adoptarea unei conduite preventive în trafic şi respectareaindicaţiilor poliţiştilor aflaţi în trafic. Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi stareadrumurilor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră