Politico: Portretul lui Victor Orban și puterea pe care o are în UE

08 Dec 2021
Politico: Portretul lui Victor Orban și puterea pe care o are în UE

Conform Politico, Viktor Orbán pare să fi spart Bruxelles-ul. Uitați-vă doar ce s-a întâmplat după ce a denunțat națiunile „mixte” și a promis că țara sa nu va deveni niciodată una. Răspunsul din partea Uniunii Europene la atitudinii liderului maghiar împotriva amestecului rasial a fost tăcerea – urmată de un ușor joc pe poante câteva zile mai târziu. Chiar dacă oficialii UE predică „valorile europene”, Orbán a încercat să înăbușe presa, să submineze sistemul judiciar, să trudească democrația țării și să adopte legi anti-LGBTQ+.

După 12 ani la putere și o realegere confortabilă – chiar dacă discutabilă – în aprilie,cel mai puternic om din Ungaria, în vârstă de 59 de ani, este în mod clar în această funcție pentru a rămâne. Dar, în timp ce Orbán este un personaj cunoscut cu o atitudine evidentă sfidătoare, oficialii europeni nu s-au apropiat mai mult de a-și da seama cum să facă față unei țări care reprezintă doar 2% din populația UE și mai puțin de 1% din PIB-ul acesteia, dar reușește totuși să creeze valuri, să fie o pacoste în cea mai mare parte a timpului. Detalii importante, fonduri suspendate, șantaj economic, amenințări, dosare în justiție, mustrări - fiecare măsură pare să nu fie insuficientă, lăsându-l pe liderul de dreapta doar mai îndârjit.

Sfidarea lui Orbán nu se oprește la granițele Ungariei. Reforma fiscală a corporațiilor, migrația, bugetul UE, statul de drept – lista inițiativelor de la Bruxelles pe care premierul le-a susținut este lungă. Este un tipar care a devenit deosebit de amenințător acum că există un război în Europa și Orbán încă nu a ales în mod clar o parte, atenuând sancțiunile împotriva Moscovei - și punând la îndoială dacă acestea ar trebui lăsate în vigoare. Pe măsură ce UE încearcă să-și dubleze sprijinul pentru Kiev, va trebui să țină cont de faptul că orice acțiune intreprinsă de Bruxelles riscă să fie anulat de Budapesta.

Pentru atitudinea lui și pentru șantajul pe care îl aplică UE în mod constant și nimeni nu pare a găsi o unealtă pentru a-l opri, Politico îl declară al doilea personaj perturbator al anului 2022.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră