Ploi şi temperaturi scăzute în următoarele două săptămâni

13 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ploi şi temperaturi scăzute în următoarele două săptămâni Galerie foto (2)

Prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 13 - 26 martie 2017 arată că ploile vor predomina în următoarele două săptămâni la nivelul întregii țări și, cu mici excepții, vor exista intervale în care valorile de temperatură vor ajunge spre 15-16 grade Celsius, pe timpul zilei.

În Muntenia vor fi temperaturi 10-15 grade până la sfârșitul primei săptămâni a intervalului de prognoză, iar din 19 martie, media regională ale temperaturilor maxime va fi între 13 și 16 grade. Noaptea, temperaturile vor fi în medie, între două și patru grade, cu excepția intervalului 17 — 19 martie, când acestea vor marca o scădere, iar în noaptea de 17 spre 18 martie se vor consemna valori ușor negative, de—1 grad, în medie. Local și temporar va ploua, mai însemnat cantitativ în prima zi a intervalului, dar posibil și spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

În Oltenia, valorile termice diurne vor fi pe tot parcursul intervalului de prognoză, între 11 și 16 grade, cu cea mai ridicată valoare în ziua de 21 martie. Regimul termic nocturn va marca o scădere ușoară la începutul primei săptămâni, care se va concretiza prin valori de temperatură de la 3 grade în primele nopți, spre—1 grad, în medie, în noaptea de 17 spre 18 martie.Va ploua local, dar în general slab cantitativ, la începutul intervalului de prognoză și, din nou, între 22 și 26 martie. 

În Moldova, maximele diurne vor crește de la valori medii de 7 grade la începutul intervalului spre 14 grade în ziua de 19 martie. După această dată, valorile de temperatură se vor situa, în medie în jurul valorii de 13 grade. În nopțile de 16 spre 17, respectiv 17 spre 18 martie, valorile termice vor fi cuprinse între—2 și 0 grade, mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă. Aproape în fiecare zi se vor semnala precipitații, dar pe arii relativ restrânse și, în general, slabe cantitativ.

În Dobrogea, până în 19 martie, temperaturile maxime, vor fi, în medie, între 8 și 12 grade, caracterizând o vreme caldă. Regimul termic nocturn va marca o scădere, de la valori, în medie regională, de 5 grade la începutul primei săptămâni, până spre un grad, în noaptea de 17 spre 18 martie. Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea vor fi mai importante cantitativ și se vor semnala pe arii mai extinse doar la începutul primei săptămâni.

În Banat, în prima săptămână, temperaturile diurne se vor situa, în medie, în jurul a 12 grade, iar cele nocturne se vor încadra, în general, între un grad și 3 grade. În intervalul 18 — 20 martie valorile de temperatură vor crește spre o medie de 15 — 16 grade ziua și aproximativ 5 grade noaptea, valori în jurul cărora se vor menține până pe 24 martie. În ultimele zile ale prognozei, mediile termice vor scădea cu două-trei grade. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată la începutul primei săptămâni de prognoză și, din nou, în intervalul 19 — 25 martie.

În Crișana, între 13 și 17 martie, media regională a temperaturilor diurne va fi în jur de 11 grade. Media maximelor va fi de 14 — 15 grade în intervalul 18 — 23 martie, piar în ultimele zile de prognoză vor scădea spre aproximativ 12 grade. Temperaturile nocturne medii vor fi de zero — un grad, până pe 18 martie, apoi vor crește spre aproximativ 4 grade în intervalul 20 — 24 martie și la finalul intervalului de prognoză vor scădea ușor, cu unu — două grade. În prima săptămână a intervalului de prognoză, doar la început va ploua slab, după care probabilitatea pentru precipitații va deveni redusă. În a doua săptămână se vor semnala zilnic ploi pe arii relativ extinse.

În Transilvania, în primele 4 — 5 zile ale intervalului de prognoză, valorile termice se vor menține relativ constante, atât ziua, cât și noaptea și se vor situa în jurul unor medii de 9 grade la temperaturile maxime și zero grade la cele minime. Între 18 și 22 martie, media temperaturilor diurne va atinge 15 grade, pentru ca până la finalul intervalului de prognpză să scadă spre 10 grade. După data de 19 martie se vor semnala zilnic precipitaţii, la nivel local, iar cantitățile de apă pot fi, izolat, moderate.

În Maramureș, în primele patru zile ale prognozei, regimul termic se va menține constant și se va caracteriza prin valori medii la scara întregii regiuni de 9 — 10 grade ziua și între—1 și un grad Celsius, noaptea. Pe 22 — 23 martie temperaturile maxime ajung la 14 grade, iar cele minime la 4 grade. Vor fi precipitații în fiecare zi a intervalului 19 — 25 martie, iar pe 19 și 22 martie acestea se vor semnala pe arii mai extinse și pot fi moderate cantitativ. 

La munte, temperatura diurnă va fi, în medie, între două și patru grade, posibil mai ridicată în intervalul 21 — 23 martie, spre 5 — 6 grade. Temperaturile nocturne vor fi exclusiv negative și vor avea valori medii situate în jurul a—5 grade până pe data de 18 martie, apoi vor marca o creștere și se vor situa între—4 și—2 grade, în intervalul 19 — 26 martie. Vor fi precipitații la nivel local pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar după data de 19 martie vor fi posibile cantități de apă mai importante.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%, conform agerpres.ro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră